Strony

poniedziałek, 2 maja 2011

Cięte bułeczki orkiszowe

Następne bułeczki. Nasze ulubione. Piekę je gdy nie mam czasu upiec chleba. Szybkie. Proste. Pyszne. Dla tych którzy dopiero zaczynają. Nie trzeba formować wystarczy "rozsmarować" na blasze, pokroić i gotowe. Oparte o ten przepis ale mocno zmienione. Często piekę z podwójnej porcji. Zostawiam trzy na następne śniadanie a resztę po przestudzeniu  kroję na pół, pakuję w torebki i zamrażam. Dzięki temu mam zapas - bo rano wystarczy wyjąć, włożyć do tostera i gotowe. Nic tak nie ułatwia życia jak proste rozwiązania. 

Możemy użyć dowolnej mąki i ulubionych dodatków do posypania (sól z rozmarynem, nasiona kopru włoskiego, mak, sezam są bardzo ok:)


Bułeczki orkiszowe

500g mąki orkiszowej typ 1400
320g maślanki
12g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru lub miodu
1 łyżeczka soli


W misce połączyć mąkę z solą, zrobić dołek. 


Maślankę, drożdże i cukier wymieszać i wlać do mąki, zostawić na 20 minut.
Dodać jajko i wyrobić miękkie ciasto (ręcznie ok. 12 minut, mikserem ok. 6-7 minut).Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 60 minut). Ciasto rozsmarować na dużej piekarnikowej blasze. Pokroić na 12 bułek (najprościej zrobić to nożem do pizzy)


Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.Posmarować odrobiną maślanki i posypać ziarnami, piec 15-20 minut w temp. 180 stopni, do zrumienienia.







 Smacznego.

2 komentarze:

  1. A właśnie nawet dziś w TV słyszałam mówiono o orkiszu. Był tam przepis na gołąbki z orkiszem i kapustą kiszoną.Nigdy jeszcze nie miałam tego nawet w rękach, a tym razem skoro nawet nasza Aga to smakowała to ja też muszę.A póki co spróbujemy bułeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko:) używam mąki orkiszowej , którą zamawiam we młynie. Ma ciekawy lekko orzechowy smak - a traktuję ją jak mąkę pszenną. I smacznego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)