Strony

czwartek, 21 lipca 2011

Porzeczki - nasz skarb


Dziś szybki i prosty przepis na przepyszne migdałowe mufinki z porzeczkami. Polecam go zarówno tym, którzy myślą że pieczenie ciast jest trudne jak również tym którzy myślą że nie maja na to czasu. 

Czas wykonania to 25 minut z czego 20 to oczekiwanie na gotowe babeczki:)


Mufinki migdałowe z czerwonymi porzeczkami
(6 szt)


Suche:
90 g mąki orkiszowej lub pszennej
35 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów 
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
70 g cuktru
szczypta soli


Mokre:
100 g rozpuszczonego masła
1 jajko najlepiej typ "0"
4 łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ponadto
200 g czerwonych porzeczek - z czego 6 ładnych gałązek zostawiamy do dekoracji a resztę obieramy
łyżka płatków owsianych wymieszanych z odrobina cukru.

Papilotki lub płatki owsiane- do foremek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Smarujemy masłem i wysypujemy płatkami owsianymi foremkę do mufinków - lub wykładamy ja papilotkami (posiadacze form z silikonu nie muszą nic robić:)).

Wykonanie mufinków jest banalnie proste. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche w drugiej ubijamy wszystkie mokre. Następnie do suchych wlewamy mokre i całość bardzo niedbale mieszamy widelcem. Chodzi o to że mają pozostać grudki. Wsypujemy porzeczki i wykładamy ciasto do foremek. Posypujemy z wierzchu płatkami z cukrem i wkładamy do piekarnika na 20 -25 minut.
Najlepsze lekko ciepłe. Polecam.


2 komentarze:

  1. Mufiny nam się przejadły, ale te wyglądają naprawdę zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marto - są różne od tych które zazwyczaj jemy - i myslę że spokojnie można z tego zrobić mały placek :) Spróbuj teraz w porzeczkowym sezonie bo naprawdę warto:) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)