Strony

niedziela, 15 maja 2011

Coś dobrego;)



Co zawsze musi być w szafce kuchennej?
To temat na osobny post. Dzisiaj niezbędne minimum. Fasola i tuńczyk. Oba składniki w możliwie najlepszej jakości. Pozwalają przygotować sycący i smaczny  posiłek w 5 min.
Sałatka oparta jest o tradycyjną toskańską wersję a podobną serwuje Nigella.
Zatem zapraszam:)


Tuńczyk z fasolką
1-2 porcje


puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
puszka fasoli ( tutaj użyłam borlotti ale najczęściej mam po prostu białą fasolkę)
1 posiekana mała czerwona cebula lub pół większej
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka oliwy
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz


Cebulę połączyć w miseczce z solą i sokiem cytryny. Za chwilę powinna puścić lekko różowy sok a dzięki moczeniu w soku cytrynowym straci na ostrości.  Do cebuli dodać fasolkę, doprawić pieprzem i przemieszać. Na koniec dorzucić tuńczyka, posypać natką i polać oliwą.


Smacznego:)




Tą sałatkę zrobiliśmy ok 23 gdy wykończeni dotarliśmy do domu po 14 h w samochodzie. 
Zazwyczaj robimy ją dla mojego K. gdy ma ochotę na coś dobrego. Wyparła wcześniejszą sałatkę z kukurydzy i tuńczyka - moim zdaniem jest genialna w swojej prostocie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)