Tortilla to potrawa dobra na wszystko. Lubimy ją na kolację gdzie podana jak tarta idealnie smakuje z lampką wina. Równie dobra na spotkanie z przyjaciółmi - to organizowane w domu jak również gdy spotykamy się z nimi w plenerze. Idealna na śniadanie w kanapce ( tak tak ziemniaki z chlebem - zaufajcie mi - przepyszne w tej postaci).
Chętnie robimy ją na Mazurach jako kolacjo - śniadanie - jest wyczekiwana zarówno przez wegetarian jak i zagorzałych mięsożerców. Ostatnio do grona wielbicieli dołączył mały Antoś (niecałe 2 latka), który z zadowoleniem wchłonął 2 porcje.
Składniki macie wszystkie bardzo łatwo dostępne. Ziemniaki, jajka i cebula - to podstawa.
Zapraszam.
Tortilla hiszpańska - czyli omlet z ziemniakami
(porcja dla 6 osób)
2 kg ziemniaków
1 papryka czerwona
1 podłużna zielona lekko pikantna (opcjonalnie - bo taką miałam)
5 jajek od kur zielononóżek lub 3 zwykłe
6 łyżek oliwy
2 dymki(opcjonalnie)
3 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
pomidor (opcjonalnie)
2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
wędzona papryka (opcjonalnie - DZIĘKUJĘ AMAIA)
Od razu wyjaśniam - to nie jest wersja oryginalna - ale moja wariacja na jej temat. Ziemniaki wcześniej są podgotowane - i wolę całość zapiec w piekarniku niż przewracać - chociaż w kambuzie oczywiście przewracam ;)
Obrane ziemniaki pokrojone na centymetrowe plastry lub jeśli mamy mniejsze to na połówki lub ćwiartki gotujemy na półmiekko w osolonej wodzie. W tym czasie na grubej żeliwnej patelni lub takiej z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy połowę oliwy i na małym! ogniu smażymy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i grube kawałki cebuli. Gdy ziemniaki są prawie ugotowane - dodajemy je do warzyw na patelni i wszystko dusimy ma małym ogniu - nie rumienimy zbytnio - wszystkie warzywa muszą być miękkie.
Rozgrzewamy górną grzałkę piekarnika - grill.
Jajka ubijamy z oliwą, większością natki, jogurtem i posiekaną dymką oraz sporą ilością pieprzu i solą. Zalewamy warzywa na patelni i szybko mieszamy całość na wierzchu układamy pokrojonego pomidora, posypujemy papryką i następnie wkładamy ją do piekarnika.
Składniki podałam na patelnię o średnicy 28 cm i głębokości 3,5cm lub 2 mniejsze (22 cm na 5 cm).
Najlepsza letnia lub na zimno w kanapce.
Kilka uwag:)
Wolimy tortillę grubszą niż zbyt cienką
Jako dodatek można użyć paprykowej kiełbasy (np chorizo) którą dodajemy pod koniec smażenia lub boczku wykładanego na wierzch przed zapiekaniem.
Smaczniejsza jest tortilla z mniejszą ilością jajek niż gdy jest ich zbyt dużo.
W tym przepisie musimy się upewnić że nasza patelnia ma niepalną rączkę - czyli jeśli korzystamy np. z teflonowej patelni dobrze jest przełożyć zawartość do foremki do zapiekania.
chm,... na bogato ;-) A propos dodatków. Delfina robila katalonska wersje - z fasolą:-)
OdpowiedzUsuńteż robiłam -też pyszna;)
OdpowiedzUsuńSkorzystaliśmy z waszej inspiracji, tortilla pojawiła się i na naszym stole. Zapraszamy do obejrzenia :)
OdpowiedzUsuń