Strony

piątek, 11 maja 2012

Prosta tarta z rabarbarem


W ubiegłą niedzielę świętowaliśmy imieniny. Z tej okazji upiekłam dwie tarty. Prototypowe ciasto sprawdziło się w obu przypadkach. Prototypowe - bo robiłam je po raz pierwszy.
Bardzo  bałam się zrobić ciasto francuskie. Wydawało mi się trudne i skomplikowane i baaardzo pracochłonne. Przecież wystarczyło wpaść do sklepu i kupić gotowe ciasto. Od dzisiaj zakup będzie opcją na czarną godzinę. Przetestowałam "uproszczone ciasto francuskie" Michel'a Roux i nie potrzebuję biegać między zamrażarkami.
Jego przygotowanie jest banalnie proste - owszem zabiera kilka minut ale najdłużej trwa oczekiwanie które można spędzić na czymś znacznie przyjemniejszym;).

Ciasto zrobione według tego przepisu rośnie lepiej niż kupne, jest bez wątpienia na maśle i smakuje wspaniale.  I właściwie jest szybsze - bo nie potrzeba jechać do marketu;).

Uproszczone ciasto francuskie 
wg przepisu Michel'a Roux'a


500 g mąki
500 g bardzo zimnego masła pociętego w sześciany 1 cm
1 łyżeczka soli
250 ml lodowatej wody ( ja swoją trzymałam kilka godzin w lodówce;))

Zagniatanie
Na stolnicy usypałam wzgórek z mąki soli i masła. Palcami rozcierałam (podobnie jak na kruszonkę) mąkę z masłem. Gdy ciasto osiągnęło ziarnistą konsystencję powoli dolewałam wodę. Bardzo krótko zagniatałam - tylko do połączenia składników. Ulepiłam kulę i po zawinięciu w folię włożyłam do lodówki na 30 minut.

Wałkowanie
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowałam ciasto na prostokąt ok 20 na 40 cm. Złożyłam je na 3 części (jak list urzędowy) i obróciłam o 90 stopni. Znów rozwałkowała i znów złożyłam. Ciasto zawinięte w folię włożyłam do lodówki na 30 minut.wałkowanie i składanie powtórzyłam jeszcze 2 razy - czyli w sumie wałkowałam je 4 razy. 
Gotowe ciasto przed użyciem trzeba schładzać jeszcze ok 30 minut.
Zdaniem Mistrza Roux'a mozna je przechowywać w lodówce przed 3 dni a w zamrażarce 4 tygodnie.


Prosta tarta z rabarbarem i marcepanem




ok 300 g ciasta  francuskiego gotowego lub z powyższego przepisu.
5 łodyg rabarbaru
łyżka cukru perlistego (można zastąpić brązowym lub zwykłym)
łyżka cukru brązowego
łyżka migdałów w płatkach
ok 30 g marcepanu
żółtko rozmieszane z łyżką mleka

Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. 
Rabarbar obrałam i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia włożyłam do piekarnika. Piekłam go ok 10 minut. 
Ciasto rozwałkowałam na równy prostokąt. Ułożyłam na papierze do wypieków posmarowałam żółtkiem z mlekiem i ostrym nożem nacięłam w odległości ok 2 cm od krawędzi tworząc coś w rodzaju rantu.  Tą krawędź posypałam cukrem perlistym. Włożyłam ciasto do piekarnika i piekłam 15 minut. 
W tym czasie pokroiłam rabarbar na równe kawałki o długości odpowiadającej szerokości wnętrza tarty a marcepan zrolowałam w wałeczki w ilości o 1 więcej niż kawałków rabarbaru. Na prawie upieczone ciasto nałożyłam rabarbar, przekładałam go marcepanem i całość posypałam cukrem. i migdałami. Piekłam jeszcze ok 5 minut:).

Było pysznie. Solenizantowi też smakowało:)



3 komentarze:

  1. Szybkie i smaczne, czego chciec wiecej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada pysznie :) no i jakie proste i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować przepis na to uproszczone ciasto francuskie. Tarta wygląda na prawdę kusząco;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)