Strony

poniedziałek, 14 maja 2012

Tak się jakoś rozbujałam pizzowo





Niedziela miała wyglądać inaczej. Niestety pogoda popsuła plany i zamiast smołowania dachu na działce u przyjaciół był bieg terenowy przez las w deszczu połączony z ciągnięciem rowerków i pieczenie pizzy.
Przepis ten sam co  tutaj.
A na wierzch znów poszły szparagi, (ale w innej odsłonie), dla dzieciaków prosta pizza bianca z ziołami i pomidorem i jako uzupełnienie pizza bianca z ziołowymi pieczarkami. 
Było smacznie i prosto oraz bardzo wesoło;)
Każdą pizzę piekłam 7 minut:) w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Bazą zamiast sosu pomidorowego była oliwa roztarta z czosnkiem, solą, pieprzem i natką.

 Po kolei :)

Pizza z białymi szparagami

białe szparagi obrane
garść oregano świeżego
odrobina posiekanej natki pietruszki 
pomidor malinowy
odrobina pecorino

Pizza ze zielonymi  szparagami:)
zielone szparagi,  
dużo zielonej pietruszki

Pizza bianca z ziołami i pomidorkami
duuuża garść natki i tymianku
pół pomidora malinowego (nie zdążyłam zrobić zdjęcia)

Pizza z pieczarkami ziołowymi

Posiekane i usmażone na oliwie pieczarki
duża garść swieżego tymianku, oregano i natki
odrobina pepperoncino
ser typu camembert

Pizza z mieszanymi szparagami

mieszane szparagi
kilka plasterków dobrej szynki
świeże zioła - oregano i bazylia i dużo tymianku

I tak w 2 h powstał bardzo przyjemny posiłek.


Szparagi na stół



1 komentarz:

  1. Pięknie wyglądają. I jakie cieniutkie ciasto!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)