Strony

wtorek, 30 września 2014

Figowa tarta tartain

Kolejna, tym razem słodka propozycja na konkurs Almette.


Delikatna, lekka i aromatyczna tarta z moimi ulubionymi jesiennymi owocami. Ciasto przyrządzone z serkiem śmietankowym Almette jest delikatne jak chmurka a serek Almette z bazylią doskonale współgra z figami.




Figowa tarta tartain



300 g mąki
150 g masła
150 g seka smietankowego Almette (1 opakowanie)
ok 150 ml lodowatej wody


6 fig
50 g masła
3 + 2 łyżki brązowego cukru
szczypta pieprzy młotkowanego z kolendrą
serek Almette z bazylią
listki fioletowej bazyii


Masło utarłam z serkiem na jednolitą masę  i schłodziłam w lodówce. Z wody i mąki zagniotłam luźne ciasto (jak na pierogi) i również je schodziłam.
Mocno zimne ciasto wyjęłam z lodówki i  je rozwałkowałam. Na środku położyłam kwadrat z serka i masła i założyłam wszystkie rogi do środka tak aby masa była zakryta . Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowałam ciasto na prostokąt ok 20 na 40 cm. Złożyłam je na 3 części (jak list urzędowy) i obróciłam o 90 stopni. Znów rozwałkowałam i znów złożyłam. Ciasto zawinięte w folię włożyłam do lodówki na 30 minut.wałkowanie i składanie powtórzyłam jeszcze 2 razy - czyli w sumie wałkowałam je 4 razy. 
Gotowe ciasto przed użyciem trzeba schładzać jeszcze ok 30 minut.
Rozpuściłam masło z cukrem i lekko skarmelizowałam. Rozlałam karmel do 2 małych  ceramicznych foremek i w każdej ułożyłam ćwiartki 2 fig posypane pieprzem z kolendrą..
Przykryłam figi krążkami ciasta o średnicy foremek i grubości ok 0.5 cm - lekko zawijając do środka brzegi. Posmarowałam ciasto wodą i posypałam cukrem. Piekłam do zrumienienia ok 18 minut w 180 stopniach C. Jeszcze gorące odwróciłam i każdą mini tartę ozdobiłam świeżymi pokrojonymi figami, drobno posiekaną bazylią fioletową oraz "kluseczką" ze zmrożonego Serka z Bazylią Almette.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)