wtorek, 9 kwietnia 2013

Bezy z .....



Chrrrrupiące, 
kruche, 
słodkie, 
lekkie.

 BEZY!!!!

Kawowe, czekoladowe.
Sposób na białka po pieczeniu świątecznych ciast, placków, bab , mazurków:)
Bezy domowe. Ich wykonanie jest proste jeśli pamiętamy proporcje:

1 białko - 60 g cukru  i bardzo starannie ubijemy pianę. W tej robocie niestety nie ma drogi na skróty - ale bez obaw to nie jest trudne:)  szczegółowy opis zamieściłam Tutaj 

Bezy piekę dla mojego K. On je uwielbia i nie mogą być wilgotne czy ciągnące w środku. Muszą być całkowicie suche, bardzo chrupkie. 
Od razu zaznaczam - nie są idealne w wyglądzie bo nie mam cierpliwości do precyzyjnego nakładania piany i zazwyczaj używam łyżki. Ale w tym tez tkwi ich urok..tak się pocieszam:)



Bezy kawowo - czekoladowe



  • 5 białek kurzych
  • 300 g cukru
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
  • łyżka świeżo zmielonej kawy (taką lubię ale jeśli wolisz możesz użyć 2 łyżeczek rozpuszczanej)
  • 2 łyżka bardzo drobno posiekanej czekolady deserowej (ok 40 %)

Z wody i cukru w garnku o grubym dnie ugotowałam syrop.( Musiałam ugotować go do tzw "nitki" czyli chodziło o to by powstał gęsty syrop który gdy pomieszałam widelcem i podniosłam tenże do góry to spadająca ostatnia kropla pociągnęła za sobą nitkę).
W międzyczasie ubiłam na sztywno białka ze szczyptą soli. 
Gotowym gorącym syropem lejąc go ostrożnie zalałam białka cały czas miksując je na małych obrotach. w tym momencie dodałam też kawę. Zwiększyłam obroty i ubijałam całość do przestudzenia - ok 20 minut. Na sam koniec wmieszałam do piany czekoladę.
Piekarnik nagrzałam do 110 stopni C.
Bezy nałożyłam łyżką i uformowałam spore kopczyki o miękkich kształtach.
Suszyłam je w termoobiegu ok 3h. 
Świetne z kubkiem gorącej czarnej kawy.

3 komentarze:

  1. tylko czemu to sie tak cholernie długo suszy...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm ciekawe urozmaicenie od normalnej bezy :) obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też niedługo bezy! ; )
    W tej odsłonie nie próbowałam z żadnym dodatkiem smakowym..
    Bardzo ładne zdjęcia!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...