poniedziałek, 20 czerwca 2011

Zdradzamy sekret cytrynówki


Ci którzy próbowali wiedzą że to najlepsza wódka cytrynowa. Nie jest zbyt słodka, ma wyraźny cytrynowy smak i zniewalający zapach. Przepis wypracowany przez Tatę - i doprowadzony przez niego do perfekcji. Kultywujemy tradycję a przepis publikujemy na prośbę Ibaia, który pragnie również w Kraju Basków delektować się tym smakiem.
Zapraszam:)

Cytrynówka - polska wódka na cytrynach

8 średnich cytryn
1 litr czystego spirytusu (96% alkoholu)
1 szklanka cukru - 200 ml
1 litr i szklanka przegotowanej wody - 1200 ml

Wyszorowane i sparzone cytryny kroimy na pół i umieszczamy w szklanym słoju. Zalewamy je spirytusem i zostawiamy na 12 h -nie dłużej!!!
Po 12 h odlewamy alkohol a cytryny bardzo dokładnie wyciskamy - najprościej w elektrycznym wyciskaczu co cytrusów. Nie odcedzamy resztek - ale wyrzucamy pestki.
Powstały płyn mieszamy z alkoholem dodając rozpuszczony w wodzie cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. 
Najlepiej odczekać przynajmniej 2 dni. 


Na zdrowie:)


A tutaj przepis w języku Basków. Amaia jesteś wspaniała. Dziękuję:)




Limoi vodka

Probatu dutenek badakite vodka onena limoi vodka dela. Ez da gozoegia, limoi zapore argia dauka eta usain paregabea. Errezeta aitarena da, behin eta berriro landu baitu perfekziora eraman arte. Guk tradizioa jarraitu dugu, eta errezeta Ibaik eskatuta argitaratzen dugu hemen, Euskal Herrian ere gozatu dezaten.
On egin :)




Limoi vodka poloniarra

Tamaina erdiko 8 limoi
Litro bat "espiritus" (%96 alkoholduna)
Baso bat azukre - 200 ml
Ur bero (irakitera eramana) - 1200 ml

Garbitu limoiak eta irakindako urarekin. Gero, limoiak erditik moztu eta beirazko pote batean sartu. Espiritusa gehitu eta 12 orduz itxaron - ez gehiago!!
12 orduak igaro direnean, alkohola beste ontzi batean gorde eta limoiei zukua ondo atera (errazena makina elektrikoz limoi zukutzea da). Haziak bota, baina gorde zukutu ez diren limoi zatiak.
Alkohola uretan disolbatutako azukrearekin nahastu eta gero, hau guztia limoi urari gehitu. Dena ondo nahastu eta botiletan sartu.
Edan aurretik 2 egun itxaron. 




Topa :)

2 komentarze:

  1. Spoko przepis, choć ja bardzo lubię posmak miodu i ziół :). Zachęcam do testowania np. z kardamonem i cynamonem oraz nawet niewielka ilość miodu lipowego zmienia totalnie smak. Pozdrawiam fanów nalewek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. @bajceps - dziękuję za pomysły - pomyślimy , pomyślimy chociaż w tym wypadku frakcja zwolenników tradycji stanowczo sprzeciwia się zmianom

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...