sobota, 25 czerwca 2011

A może tak makaron?



Makaron to podstawa naszej diety. Stragany pełne pyszności kuszą  świeżymi warzywami i ziołami. No i jest prosto, szybko i smacznie. Dzisiejsza propozycja to moja wariacja na temat klasyka z Sycylii czyli lubianej "pasta alla norma" - po prostu makaron w sosie pomidorowym z bakłażanami. Będzie to Spaghetti z tym że zamiast tradycyjnych serów z Sycylii będzie Feta (bo akurat miałam).
Zapraszam i polecam.

Spaghetti z bakłażanem i fetą
(2 porcje)

230 g spaghetti
puszka pomidorów włoskich podłużnych
1 średni bakłażan
oliwa
łyżeczka suszonego oregano
odrobina chili
łyżka octu winnego z czerwonego wina ( miałam z wina sherry)
2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
świeża bazylia (posiekana)
sól, pieprz, cukier lub miód (ewentualnie)

Wyjątkowo zaczynam od bakłażanów a nie makaronu. Bakłażana po umyciu kroimy wzdłuż na ćwiartki a te na plasterki grubości ok pół centymetra. Obficie solimy i układamy na sicie na pół godziny (sól wyciąga ewentualną goryczkę). Następnie plastry płuczemy, suszymy i wrzucamy na suchą patelnię i rumienimy. Dopiero po chwili równomiernie po całości warzyw wlewamy ok 4 łyżki oliwy. 
Stawiamy wodę na makaron.
Posypujemy bakłażany oregano, czosnkiem i ewentualnie chili - w kuchni zacznie bajecznie pachnieć. Nie możemy dopuścić do zrumienienia czosnku. Polewamy octem i wlewamy pomidory. (Jeśli lubimy gładkie sosy możemy zmiksować pomidory - ja wolę bardziej rustykalne). Dusimy całość kilkanaście minut. W tym czasie gotujemy makaron - oczywiście al dente. Do sosu dodajemy sól, pieprz i miód według smaku. Makaron wrzucamy do garnka z sosem i całość mieszamy z połową bazylii. Podajemy z fetą (lub bez dla serofobów) i resztą bazylii. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...