Ciasto bez sosu , sera i z 1-2 składnikami nazywam focaccią. Nie wiem czy jest to właściwe - ale definitywnie nie jest to pizza. Nie jest to też pizza bianca.
Brak definicji nie jest przeszkodą by zrobić to pyszne ciasto i się nim delektować.
Polecam na kolację lub podwieczorek. Świetnie się sprawdza w podróży zamiast kanapek lub na imprezie do pogryzania z winem (lub piwem). My uwielbiamy w większości wersji. Dzisiaj wersja z pomidorami. Ale będą nastepne;)
Jest to idealna propozycja dla początkujących piekarzy. Wymaga tylko kilku składników i czasu na rośnięcie. Ciasto może też być bazą do pizzy.
Focaccia z pomidorami i tymiankiem
Przepis na 2 średnie placki
ok 3 dkg świeżych drożdży - możemy też użyć połowę tej ilości suszonych
zimna woda
sól, szczypta cukru.
3 łyżki oliwy.
Na wierzch
1 średni pomidor,
kilka gałązek tymianku
pół łyżeczki płynnego miodu
sól gruboziarnista
łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
Kilka godzin przed planowanym pieczeniem. Mieszamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i wodą aby uzyskać pastę. Zostawiamy na 20 minut. W tym czasie powinny zacząć "pracować".
Mąkę przesiewamy do miski dodając zaczyn z drożdży, wodę i mieszamy aby uzyskać dosyć luźne ciasto. Wyrabiamy ok 5 minut i dodajemy oliwę. Gdy się wchłonie zostawiamy przykryte ściereczką na 3- 4 h. Jeśli na dłużej to po 1 godzinie wkładamy do lodówki. Gdyby ciasto rosło zbyt mocno możemy złożyć aby odgazować.
Na 1 godzinę przed pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki a dalej postępujemy w obu przypadkach tak samo. 30 minut przed pieczeniem uformować placki na papierze do pieczenia a piekarnik nagrzać wraz z blachą do pieczenia do 230 stopni C. Wyłożyć pokrojone pomidory, polać miodem, posypać tymiankiem i solą. Polać oliwą. Zsunąć ciasto na blachę i piec ok 10 minut.
Równie dobre na ciepło jak i na zimno.
Polecam zwłaszcza wujowi ZZ:).
pewnie super jak wszystko inne Aga oby tak dalej :-) pozdr Rafal J
OdpowiedzUsuńdziękuję:) było pyszne:)
OdpowiedzUsuń