W październiku odkryłam duet idealny.
Powiem szczerze - podeszłam do niego nieufnie. Z rezerwą ale i ciekawością. Nie dawałam mu dużych szans. Ja wychowana na wiejskim maśle tylko z nim wdziałam jajko. A tutaj zaskoczenie. Jajko z pyszną, "trawiastą" oliwą o świeżym pikantnym smaku smakuje wspaniale. Jest takie świeże i lekkie w smaku. Nie łudzę się - oliwa to w końcu tłuszcz ale ten najzdrowszy więc nie mam żadnych oporów.
Po raz pierwszy jajko z oliwą jadłam we Włoszech, w Umbrii gdzie pojechałam na zaproszenie Firmy Monini- relację z tego wyjazdu możesz przeczytać u mnie, u Agaty oraz u Ani. Od tej pory jest to moje ulubione połaczenie śniadaniowe. Zmieniełam również skład mojej pasty jajecznej. Teraz zamiast mojonezu - dodaję oliwę o sok z cytryny. Smak jest bardziej wyrazisty i prawdziwy.
Jajko z oliwą z powodzeniem może zastąpić jajka z majonezem. dodatkową zaletą jest to że wiem co jem - a to dla mnie bardzo ważne.
Dzisiejszy wpis nie zawiera przepisu - to po prostu pyszna sugestia
Jajka na twardo lub półtwardo, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli i pół łyżeczki oliwy na każdą połówke jajka. Voilà - gotowe.
A pasta jajeczna - to po prostu posiekane 2 jajka, sok z ćwiartki cytryny, łyżka oliwy, pół pęczka posiekanego szczypiorku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszane. Polecam z pomidorem i pajdą żytniego domowego chleba.
Dzisiejszy wpis nie zawiera przepisu - to po prostu pyszna sugestia
Jajka na twardo lub półtwardo, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli i pół łyżeczki oliwy na każdą połówke jajka. Voilà - gotowe.
A pasta jajeczna - to po prostu posiekane 2 jajka, sok z ćwiartki cytryny, łyżka oliwy, pół pęczka posiekanego szczypiorku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszane. Polecam z pomidorem i pajdą żytniego domowego chleba.
Aga!Ja także uwielbiam to połaczenie :) Jajo i oliwa! Spróbuj gran fruttato z surówką z kapusty kiszonej! Poezja smaku :) Ta oliwa podkreśla smak kapusty i nadaje zupełnie innego smaku...
OdpowiedzUsuńAga - tego połaczenia już dawno próbowałam :) od zawsze uwielbiam kiszoną kapustę z oliwą a z GranFrutatto jest obłednie pyszna. Tak mi się na wspomnienia zebrało ;)
UsuńHmm... Mam przygotowany post do opublikowania na temat oliwy właśnie. Od pewnego czasu używam tylko tradycyjnej monini właśnie. To jest smak! Nie ma sensu kupować pierwszej lepszej, nie warto i szkoda kasy nawet jeśli niedroga. Lepiej nie kupować wcale.
OdpowiedzUsuńJajek z oliwą nie jadłam, za to lubię w niej maczać suchy chleb plus szczypta soli morskiej (ona naprawdę ma lepszy smak niż ta zwykła) i świeżo zmielony pieprz :)
Muszę takie jajo wypróbować :)
Pozdrawiam i dziękuję za ten wpis :)
Alucho - czekam na Twój post:) Przetestuj koniecznie jajko z oliwą a co do chleba, oliwy i soli- tutaj nie potrzena słów:) To jest po prostu pyszne:)
UsuńPopieram, nie warto pierwszej lepszej z tzw. biedronki :-)
UsuńAle szczerze mówiąc, istnieje 100 lepszych oliw od monini, oliw które są włoskie, z określonego regionu i odmiany oliwek a nie są "mieszankami oliw z UE" :-)
pozdrawiam
mariusz
Kapitalna strona:) Widać tutaj pasję gotowania. U mnie jest podobnie z drukowaniem książek:)
OdpowiedzUsuńjakoś nie mogę sobie wyobrazić pasty jajecznej z oliwą zamiast majonezu....
OdpowiedzUsuń@e-kidy - spróbuj nawet z 1 jajka:) smak jest super:)
OdpowiedzUsuń