niedziela, 28 października 2012

Wyprawa do źródła -- oliwy

Butelki na trasie o płynne złoto


Jestem szczęściarą i nie zamierzam tego ukrywać. Marzyła mi się wyprawa do Włoch ..... i wygrałam, dzięki swojemu daniu, wspaniałą (króciutką ale to bez znaczenia) wycieczkę do Słonecznej Italii. Dokładniej mówiąc poleciałam tam wraz z pozostałymi laureatkami konkursu "Z oliwą extara vergine można... organizowanego przez Firmę Monini i Durszlak. "- Anią i Agatą.
Niestety mój aparat ostatnio szwankuje więc zdjęcia są  jakie widać. Ale... nie zamierzam nawet zmącić radości jaką dała mi ta wyprawa.
Wspaniałe zdjęcia i bardzo ciekawe opisy wyjazdu znajdują się oczywiście na blogu Ani - oraz Agaty.
Największym plusem jaki dała mi wycieczka było poznanie źródła smaku oliwy.  
To było dla mnie bardzo ważne. Oliwę pokochałam wiele lat temu w Apulii. To tam poznałam smak kawałka dobrego chleba zanurzonego w oliwie, doskonałej bruschetty czy tez makaronu olio e prezzemolo. Miałam szczęście próbować doskonałej oliwy prosto z domowej tłoczni i polewać nią świeżą mozzarella di bufala. Od tej pory starannie wybieram oliwę która trafia na mój stół - ale.. no właśnie jak poznać dobrą oliwę, jaką oliwę wybrać na półce w sklepie.
O tym się uczyłam od eksperta oliwy pana Fabio. a na początek zapraszam na spacer po jednym z najbardziej urokliwych miejsc jakie znam. Zapraszam do Frantoio del Poggiolo.

Poranny widok na Spoleto i wzgórza Umbrii



Stare, piękne i niejedno widziały


Marzenie:)

Wspaniałe kilkusetletnie drzewka oliwne sadzone jeszcze przez pracowitych mnichów


Podziwiamy i fotografujemy:)



Jeden z widoków z okna

Słońce zachodziło bardzo malowniczo



Poranny spacer po gaju oliwnym









Po zajęciach w "szkole oliwy"
Gotowanie z Angelo Franchinim


 Z moich zdjęć tyle wycisnęłam:). - Obecnie jestem bardziej niż zajęta i na dokładkę chora - ale jak tylko wprowadzę się do siebie to wyruszę na spotkanie z oliwnymi smakami:)

Bardzo dziękuję Firmie Monini za doskonałą nagrodę - wspaniały czas i cudowne wspomnienia:)
Ani i Agacie za każdą przegadana chwilę i inspirujące rozmowy o kuchni.
Asi, Paulinie i Alinie za gościnę i za wszystko.:):):)





5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo przyjemna. Wspaniałe smaki, widoki i cudowne dzewczyny z którymi mozna przegadac noce:)

      Usuń
  2. Świetna relacja Aga!Wracaj do zdrowia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę wyprawy, uwielbiam oliwę :-) Polecam artykuł: http://wolnakuchnia.com/najlepsze-oleje-i-oliwy-jaki-olej-wybrac.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Super relacja z pięknymi widokami.Tylko pozazdrościć takich podróży:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...