|
Butelki na trasie o płynne złoto |
Jestem szczęściarą i nie zamierzam tego ukrywać. Marzyła mi się wyprawa do Włoch ..... i wygrałam, dzięki swojemu daniu, wspaniałą (króciutką ale to bez znaczenia) wycieczkę do Słonecznej Italii. Dokładniej mówiąc poleciałam tam wraz z pozostałymi laureatkami konkursu "Z oliwą extara vergine można... organizowanego przez Firmę Monini i Durszlak. "- Anią i Agatą.
Niestety mój aparat ostatnio szwankuje więc zdjęcia są jakie widać. Ale... nie zamierzam nawet zmącić radości jaką dała mi ta wyprawa.
Wspaniałe zdjęcia i bardzo ciekawe opisy wyjazdu znajdują się oczywiście na blogu Ani - oraz Agaty.
Największym plusem jaki dała mi wycieczka było poznanie źródła smaku oliwy.
To było dla mnie bardzo ważne. Oliwę pokochałam wiele lat temu w Apulii. To tam poznałam smak kawałka dobrego chleba zanurzonego w oliwie, doskonałej bruschetty czy tez makaronu olio e prezzemolo. Miałam szczęście próbować doskonałej oliwy prosto z domowej tłoczni i polewać nią świeżą mozzarella di bufala. Od tej pory starannie wybieram oliwę która trafia na mój stół - ale.. no właśnie jak poznać dobrą oliwę, jaką oliwę wybrać na półce w sklepie.
O tym się uczyłam od eksperta oliwy pana Fabio. a na początek zapraszam na spacer po jednym z najbardziej urokliwych miejsc jakie znam. Zapraszam do Frantoio del Poggiolo.
|
Poranny widok na Spoleto i wzgórza Umbrii |
|
Stare, piękne i niejedno widziały |
|
Marzenie:) |
|
Wspaniałe kilkusetletnie drzewka oliwne sadzone jeszcze przez pracowitych mnichów |
|
Podziwiamy i fotografujemy:) |
|
Jeden z widoków z okna |
|
Słońce zachodziło bardzo malowniczo
|
Poranny spacer po gaju oliwnym |
|
Po zajęciach w "szkole oliwy" |
Z moich zdjęć tyle wycisnęłam:). - Obecnie jestem bardziej niż zajęta i na dokładkę chora - ale jak tylko wprowadzę się do siebie to wyruszę na spotkanie z oliwnymi smakami:)
Bardzo dziękuję Firmie Monini za doskonałą nagrodę - wspaniały czas i cudowne wspomnienia:)
Ani i Agacie za każdą przegadana chwilę i inspirujące rozmowy o kuchni.
Asi, Paulinie i Alinie za gościnę i za wszystko.:):):)
|
przyjemna wyprawa
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo przyjemna. Wspaniałe smaki, widoki i cudowne dzewczyny z którymi mozna przegadac noce:)
UsuńŚwietna relacja Aga!Wracaj do zdrowia! :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę wyprawy, uwielbiam oliwę :-) Polecam artykuł: http://wolnakuchnia.com/najlepsze-oleje-i-oliwy-jaki-olej-wybrac.html
OdpowiedzUsuńSuper relacja z pięknymi widokami.Tylko pozazdrościć takich podróży:)
OdpowiedzUsuń