Za oknem śnieg i mróz czyli 'Jest zima to musi być zimno'. Nic nie stoi na przeszkodzie by sobie osłodzić te chwile ciastem przypominającym lato.
Lekka tarta - na drożdżowym cieście z owocami. Kwaskowata, owocowa idealna na niedzielny deser. Zrobiłam ją piekąc Rogaliki i wykorzystując owoce które akurat miałam pod ręką. Tak wiem porzeczki nie są sezonowe -ale gdy zobaczyłam je na rynku po prostu nie mogłam się oprzeć. Ciasto było bardzo smaczne - a jego lekkość sprawia że następny kawałek jest dopuszczalny ;)
Zapraszam.
Lekka drożdżowa tarta z jabłkami i porzeczkami
1\6 ciasta z tego przepisu lub ok 200 g dowolnego drożdżowego ciasta
2 jabłka
garść czerwonych porzeczek lub innych kwaskowatych owoców np malin ewentualnie 2 łyżki niskosłodzonego dżemu porzeczkowego
łyżeczka cukru brązowego
żółtko rozbełtane z łyżką wody
łyżeczka masła
łyżeczka cukru dekoracyjnego - ewentualnie
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Foremkę do tart wyłożyłam wyrośniętym ciastem pamiętając by przy brzegach było go odrobinę więcej(jeśli chcesz wysmaruj blaszkę masłem lub wyściel papierem do pieczenia). Na wierzchu ułożyłam pokrojone w półcentymetrowe plasterki jabłka i posypałam je porzeczkami. Stopionym masłem posmarowałam pędzlem owoce i oprószyłam je brązowym cukrem. Ciasto rosło ok 20 minut. Tuż przed pieczeniem brzegi posmarowałam żółtkiem i posypałam cukrem dekoracyjnym.
Mmm piękna...Zastanawiałam się właśnie nad prezentem z okazji dnia babci i chyba już wiem.Żeby mi jeszcze taka ładna wyszła w co wątpię. ;)
OdpowiedzUsuń@Tuitu - to bardzo proste ciasto - jestem pewna że wyjdzie znakomicie i będzie piękna. - daj znac jak wyszło:) pozdrawiam serdecznie:)
Usuńwygląda pysznie...tylko skąd tu wziąć porzeczki w środku zimy? :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń