poniedziałek, 28 stycznia 2013

Związek idealny - jajko i oliwa







W październiku odkryłam duet idealny.
Powiem szczerze - podeszłam do niego nieufnie. Z rezerwą ale i ciekawością. Nie dawałam mu dużych szans. Ja wychowana na wiejskim maśle tylko z nim wdziałam jajko. A tutaj zaskoczenie. Jajko z pyszną, "trawiastą" oliwą o świeżym pikantnym smaku smakuje wspaniale. Jest takie  świeże i lekkie w smaku. Nie łudzę się - oliwa to w końcu tłuszcz ale ten najzdrowszy więc nie mam żadnych oporów. 



Do tego połączenia polecam użycie najlepszej oliwe extra vergine. Jeśli takiej nie masz to nie ma sensu próbować. W tym duecie liczy się jakość - dlatego wybierz najlepsze jajka - ja jestem szcześciarą i mam prawdziwe wiejskie jaja- i najlepsza oliwę. To nie jest wpis sponsorowany i dlatego z czystym sumieniem polecam GranFruttato firmy Monini
Po raz pierwszy jajko z oliwą jadłam we Włoszech, w Umbrii gdzie pojechałam na zaproszenie Firmy Monini- relację z tego wyjazdu możesz przeczytać u mnie, u Agaty oraz u Ani. Od tej pory jest to moje ulubione połaczenie śniadaniowe. Zmieniełam również skład mojej  pasty jajecznej. Teraz zamiast mojonezu - dodaję oliwę o sok z cytryny. Smak jest bardziej wyrazisty i prawdziwy.
Jajko z oliwą z powodzeniem może zastąpić  jajka z majonezem. dodatkową zaletą jest to że wiem co jem - a to dla mnie bardzo ważne.

Dzisiejszy wpis nie zawiera przepisu - to po prostu pyszna sugestia
Jajka na twardo lub półtwardo, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli i pół łyżeczki oliwy na każdą połówke jajka. Voilà - gotowe.

A pasta jajeczna - to po prostu posiekane 2 jajka, sok z ćwiartki cytryny, łyżka oliwy, pół pęczka posiekanego szczypiorku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszane. Polecam z pomidorem i pajdą żytniego domowego chleba.

Polecam i to wyjątkowo mocno - czekam równiez na Twoje odczucia po takim śniadanku:)

http://cosdobrego.blogspot.com/2013/01/zwiazek-idealny-jajko-i-oliwa.html



Dania Postne

8 komentarzy:

  1. Aga!Ja także uwielbiam to połaczenie :) Jajo i oliwa! Spróbuj gran fruttato z surówką z kapusty kiszonej! Poezja smaku :) Ta oliwa podkreśla smak kapusty i nadaje zupełnie innego smaku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - tego połaczenia już dawno próbowałam :) od zawsze uwielbiam kiszoną kapustę z oliwą a z GranFrutatto jest obłednie pyszna. Tak mi się na wspomnienia zebrało ;)

      Usuń
  2. Hmm... Mam przygotowany post do opublikowania na temat oliwy właśnie. Od pewnego czasu używam tylko tradycyjnej monini właśnie. To jest smak! Nie ma sensu kupować pierwszej lepszej, nie warto i szkoda kasy nawet jeśli niedroga. Lepiej nie kupować wcale.
    Jajek z oliwą nie jadłam, za to lubię w niej maczać suchy chleb plus szczypta soli morskiej (ona naprawdę ma lepszy smak niż ta zwykła) i świeżo zmielony pieprz :)
    Muszę takie jajo wypróbować :)

    Pozdrawiam i dziękuję za ten wpis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucho - czekam na Twój post:) Przetestuj koniecznie jajko z oliwą a co do chleba, oliwy i soli- tutaj nie potrzena słów:) To jest po prostu pyszne:)

      Usuń
    2. Popieram, nie warto pierwszej lepszej z tzw. biedronki :-)
      Ale szczerze mówiąc, istnieje 100 lepszych oliw od monini, oliw które są włoskie, z określonego regionu i odmiany oliwek a nie są "mieszankami oliw z UE" :-)

      pozdrawiam
      mariusz

      Usuń
  3. Kapitalna strona:) Widać tutaj pasję gotowania. U mnie jest podobnie z drukowaniem książek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakoś nie mogę sobie wyobrazić pasty jajecznej z oliwą zamiast majonezu....

    OdpowiedzUsuń
  5. @e-kidy - spróbuj nawet z 1 jajka:) smak jest super:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...