sobota, 11 czerwca 2011

Truskawkowo mi...





Pani na "Zielonym Rynku" informuje, że sezon truskawkowy zbliża się do końca. Nie wiem jak Wy ale ja jeszcze nie mam dosyć. Czekam na ich soczystość, świeżość i słodycz co roku. I trudno mi się pogodzić że to już koniec...
Dziś tarta truskawkowa z kremem waniliowym.
Tak, smakuje tak dobrze jak myślisz;)


Tarta truskawkowa z kremem waniliowym
(10 porcji niekoniecznie dla 10 osób:))




Ciasto migdałowe do tart:
200 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej (jeśli nie mamy to używamy maki pszennej lub zmielonych migdałów)
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
75 g drobnego cukru do wypieków - lub cukru pudru
mała szczypta soli
2 jajka

Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy mąkę migdałową, cukier, sól i masło. Rozcieramy wszystko palcami tak aż powstaną grudki - dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto by było całkiem gładkie. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Max 3 dni. Ciasto można zamrozić.

Pieczenie:
Formę do tart wykładamy papierem do pieczenie - lub smarujemy masłem - i wkładamy do lodówki. 
450 g ciasta rozwałkowujemy na koło o grubości ok 3-4 mm i oblepiamy nim formę. (Jeśli korzystamy z formy z karbowanym brzegiem to ważne jest by wcisnąć ciasto w załamania- dla ładnego późniejszego wyglądu warto by ciasto wystawało 1 mm nad rant foremki.) Wkładamy je do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem, nakrywamy pergaminem i wsypujemy suchy groch lub fasolę. Dodatkowo polecam przykryć brzegi tarty - np. folią aluminiową by uniknąć ich nadmiernego spieczenia. Pieczemy 20 minut. Następnie usuwamy pergamin z zawartością i folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Ciasto bedzie złote:). Studzimy wyjete z formy - i nadziewamy tuz przed podaniem.
Możemy upiec je dzień wcześniej.

Krem cukierniczy z francuskiego Crème Pâtissière wg Michela Roux

6 żółtek
125 g drobrego cukru (ja dałam 100 g)
40 g mąki
500 ml mleka
1 laska wanilii rozcięta wzdłuż lub cukier z prawdziwa wanilią (chodzi o to by oprócz smaku były takie fajne ziarenka)

Ten krem pomimo profesjonalnej nazwy  to po prostu przepyszny budyń jajeczny i tak go też robimy. 
Czyli gotujemy mleko z połową cukru i wanilią. W tym samym czasie w sporej misce ubijamy mikserem - lub ręcznie żółtka z pozostałym cukrem na puszysty kogel - mogel. Dodajemy do niego mąkę i gdy jest dobrze rozmieszana wlewamy wrzące mleko cały czas mieszając. Gdy wszystko ładnie się połączy przelewamy wszystko z powrotem do rondla. Gotujemy powoli na średnim ogniu cały czas ubijając trzepaczką - ok 2 minuty od zagotowania. Musi zgęstnięć  - jak to budyń:).
Studzimy - i jeśli nie chcemy mieć "kożucha" posypujemy cukrem pudrem. Trzymamy w lodówce max 3 dni.
Ten kem to doskonałe nadzienie do ciast i tart z owocami.  Świetny też jako baza do kremów i w takiej formie tutaj występuje.

Nadzienie:

Krem waniliowy:
250 g śmietany 36% mocno schłodzonej
łyżeczka cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią
krem cukierniczy (cały)  z lodówki

500 g truskawek bez szypułek

Ubijamy śmietankę z cukrem i wanilią aż nabierze konsystencji kremu i dodajemy do niej wcześniej przemieszany krem cukierniczy. Dokładnie mieszamy (powstrzymując się przed zjedzeniem kremu.)



Tuż przed podaniem - wykładamy krem na ciasto. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami. 
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...