Pani na "Zielonym Rynku" informuje, że sezon truskawkowy zbliża się do końca. Nie wiem jak Wy ale ja jeszcze nie mam dosyć. Czekam na ich soczystość, świeżość i słodycz co roku. I trudno mi się pogodzić że to już koniec...
Dziś tarta truskawkowa z kremem waniliowym.
Tak, smakuje tak dobrze jak myślisz;)
Tarta truskawkowa z kremem waniliowym
(10 porcji niekoniecznie dla 10 osób:))
Ciasto migdałowe do tart:
200 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej (jeśli nie mamy to używamy maki pszennej lub zmielonych migdałów)
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
75 g drobnego cukru do wypieków - lub cukru pudru
mała szczypta soli
2 jajka
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy mąkę migdałową, cukier, sól i masło. Rozcieramy wszystko palcami tak aż powstaną grudki - dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto by było całkiem gładkie. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Max 3 dni. Ciasto można zamrozić.
Pieczenie:
Formę do tart wykładamy papierem do pieczenie - lub smarujemy masłem - i wkładamy do lodówki.
450 g ciasta rozwałkowujemy na koło o grubości ok 3-4 mm i oblepiamy nim formę. (Jeśli korzystamy z formy z karbowanym brzegiem to ważne jest by wcisnąć ciasto w załamania- dla ładnego późniejszego wyglądu warto by ciasto wystawało 1 mm nad rant foremki.) Wkładamy je do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem, nakrywamy pergaminem i wsypujemy suchy groch lub fasolę. Dodatkowo polecam przykryć brzegi tarty - np. folią aluminiową by uniknąć ich nadmiernego spieczenia. Pieczemy 20 minut. Następnie usuwamy pergamin z zawartością i folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Ciasto bedzie złote:). Studzimy wyjete z formy - i nadziewamy tuz przed podaniem.
Możemy upiec je dzień wcześniej.
Krem cukierniczy z francuskiego Crème Pâtissière wg Michela Roux
6 żółtek
125 g drobrego cukru (ja dałam 100 g)
40 g mąki
500 ml mleka
1 laska wanilii rozcięta wzdłuż lub cukier z prawdziwa wanilią (chodzi o to by oprócz smaku były takie fajne ziarenka)
Ten krem pomimo profesjonalnej nazwy to po prostu przepyszny budyń jajeczny i tak go też robimy.
Czyli gotujemy mleko z połową cukru i wanilią. W tym samym czasie w sporej misce ubijamy mikserem - lub ręcznie żółtka z pozostałym cukrem na puszysty kogel - mogel. Dodajemy do niego mąkę i gdy jest dobrze rozmieszana wlewamy wrzące mleko cały czas mieszając. Gdy wszystko ładnie się połączy przelewamy wszystko z powrotem do rondla. Gotujemy powoli na średnim ogniu cały czas ubijając trzepaczką - ok 2 minuty od zagotowania. Musi zgęstnięć - jak to budyń:).
Studzimy - i jeśli nie chcemy mieć "kożucha" posypujemy cukrem pudrem. Trzymamy w lodówce max 3 dni.
Ten kem to doskonałe nadzienie do ciast i tart z owocami. Świetny też jako baza do kremów i w takiej formie tutaj występuje.
Nadzienie:
Krem waniliowy:
250 g śmietany 36% mocno schłodzonej
łyżeczka cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią
krem cukierniczy (cały) z lodówki
500 g truskawek bez szypułek
Ubijamy śmietankę z cukrem i wanilią aż nabierze konsystencji kremu i dodajemy do niej wcześniej przemieszany krem cukierniczy. Dokładnie mieszamy (powstrzymując się przed zjedzeniem kremu.)
Tuż przed podaniem - wykładamy krem na ciasto. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)