wtorek, 14 czerwca 2011

Pochwała prostoty


Są dni kiedy ugotowanie obiadu jest ostatnią rzeczą na jaką masz czas i ochotę?
Też tak mam:) 
Wtedy rozwiązaniem najszybszym, najlepszym i najrozsądniejszym jest makaron z sosem pomidorowym.  Jest szybszy niż zamówienie i czekanie na pizzę  i równie szybki jak zrobienie sosu z torebki - no i wiem co jem :). 
To wersja najprostsza - jak inne w tym tygodniu:).


Spagetti Napoli czyli najprostszy makaron z sosem pomidorowym
(2 porcje)


200 g długiego makaronu
2 młode cebule  lub 1 zwykła
pokruszone suszone chili lub szczypta pikantnej papryki
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów w puszce krojonych lub całych - w sezonie używamy świeżych 
świeże zioła - tymianek, pietruszka, bazylia, oregano, szałwia - to co mamy pod ręką - ja miałam tymianek (lub suszone)
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki miodu lub cukru
sól, pieprz
ser lub śmietana kremówka (3 łyżki) - opcjonalnie

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie siekamy cebulę i wrzucamy ją wraz z pokruszonym chili, pieprzem i dużą szczyptą soli do garnaka z oliwą.  Podgrzewamy nie rumieniąc na średnim ogniu. Siekamy czosnek i wrzucamy go do garnka właściwie od razu wlewając pomidory i dodając miód. Dusimy mieszając ok 5 minut w połowie czasu dodajemy świeże zioła. Jeśli nie jemy sera - lub go nie mamy możemy wzbogacić sos śmietaną. Nie jest to klasyczny dodatek - ale Włosi też tak robią i to od nich nauczyłam się tej sztuczki. Makaron wrzucamy do garnka z sosem mieszamy i nakładamy ewentualnie posypujemy serem i.... smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...