wtorek, 28 czerwca 2011

Po raz pierwszy w sezonie - knedle


Knedle - ... Lubicie? Bo ja bardzo. 
Wychowana w Małopolsce w obszarze dawnej Galicji - jestem genetycznie obciążona uwielbieniem dla tego typowo CK przysmaku. 
Najlepsze zawsze robiła ciocia Gienia. Pyszne ciasto - po prostu jest ich mistrzynią. Pamiętam moje pierwsze nieudane próby  i telefon po pomoc do Babci. Ona, pomimo że sama robi pyszne knedle, skierowała mnie do absolutnej mistrzyni - cioci Gieni. Najważniejsze są proporcje sera ziemniaków i maki. Oraz czas - trzeba się spieszyć. 
Dziś moje ciasto - bo nie byłabym sobą nie próbując zmian. Zwłaszcza, że po raz pierwszy zrobiłam knedle z truskawkami. Dobre wyszły. 


Serowo ziemniaczane knedle z truskawkami
(4 porcje)


200 g sera 
300 g ziemniaków ugotowanych, utłuczonych przynajmniej trochę ostudzonych
100 g mąki pszennej
50 g drobnej kaszki manny (dzięki temu ciasto ma bardzo konkretną strukturę)
2 jajka
szczypta soli

truskawki 
łyżka mielonych migdałów
cukier (niekoniecznie)

Na stolnicy lub blacie nożem siekamy ser, ziemniaki i mąki i sól. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie ma właściwej konsystencji dodajemy jeszcze trochę mąki ale nie wyrabiamy zbyt długo bo się zrobi zbyt luźne. Ciasto dzielimy na części i z każdej toczymy gruby wałek który kroimy  na kawałki.  Formujemy okrągłe placki, na środek kładziemy otoczoną w migdałach i ewentualnie cukrze truskawkę i lepimy knedel formując kulę. Postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta. Knedle układamy na podsypanym mąką blacie. Kiedy wszystkie knedle są już gotowe gotujemy je w dużej ilości osolonej wody 3 minuty od zagotownia i wypłynięcia.  Warto sprawdzić czy są gotowe wyjmując wcześniej jeden na spróbowanie. Podajemy od razu posypane uprażoną z bułką tartą.  Zjadamy ze smakiem.

Smacznego!

Poniżej mały instruktaż lepienia knedli:)










Moja wersja bułki tartej 


4 łyżki bułki tartej
łyżka cukru (niekoniecznie)
łyżka lub więcej mielonych migdałów
łyżka masła

Bułkę prażymy na małym ogniu na suchej patelni. Gdy zrobi się lekko rumiana wsypujemy migdały i cukier a na koniec dodajemy masło. Dzięki wcześniejszemu prażeniu bułka jest chrupiąca ale niezbyt tłusta. No i obłędnie pachnie migdałami.:)

Knedle wbrew powszechnej opinii nie są ani pracochłonne ani trudne. Ich przygotowanie to ok 25 minut. Dzieci je uwielbiają - a Wy robiąc je dla Waszych  bliskich bedziecie wiedzieć co w niech jest.
Polecam:)

2 komentarze:

  1. Zrobiłam, pyszne!! Wstawiam u się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Knedle według tego przepisu są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...