niedziela, 19 czerwca 2011

Focaccia - kolejna odsłona

Lubię piec focaccię. Jest prosta do wykonania, znakomita na ciepło i na zimno - a jesli chodzi o smak... uwielbiam ją. Zwłaszcza, że mogę zrobić ją z wieloma dodatkami. O focaccii pisałam już wcześniej.  Generalnie jest to rodzaj placka drożdżowego będącego podstawą pizzy - bez sosu pomidorowego i sera. Bywa prosta wersją tylko z oliwa solą ewentualnie ziołami - lub bogatszym pulchnym plackiem z różnymi dodatkami.
Dzisiaj trzy pomysły jak można ją przygotować.  Podałam ją jako przystawki do grilla. Świetnie się sprawdzają w tej roli. Ciasto było takie samo w każdym rodzaju przygotowane według poniższego przepisu.


Focaccia na cieście ziemniaczanym
(4-8 porcji)


Ciasto
Warto przygotować je wcześniej - wtedy zyskuje na smaku.

500 g maki chlebowej 750 (lub zwykłej)
100 g semoliny (lub maki)
1 duży ugotowany ziemniak - wraz z wodą z gotowania lub 3 kopiaste łyżki mąki ziemnaiczanej
30 g świeżych drożdży
350 g wody (lub więcej)
łyżeczka cukru,
6 łyżek oliwy
sól


Na kilka godzin przed planowanym pieczeniem: Rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i rozgniecionym w wodzie z gotowania ziemniakiem (ostudzonym) aby uzyskać pastę. Zostawiamy na 20 minut. W tym czasie powinny zacząć "pracować". 
Mąkę i semolinę przesiewamy do miski dodając zaczyn z drożdży, wodę i mieszamy aby uzyskać dosyć luźne ciasto. Wyrabiamy ok 5 minut i dodajemy oliwę. Gdy się wchłonie  zostawiamy przykryte ściereczką na 3- 4 h. Jeśli na dłużej to po 1 godzinie wkładamy do lodówki. Gdyby ciasto rosło zbyt mocno możemy złożyć aby odgazować. 
Na 1 godzinę przed pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki a dalej postępujemy w obu przypadkach tak samo. 30 minut przed pieczeniem uformować placki na papierze do pieczenia a piekarnik nagrzać  wraz z blachą do pieczenia do 230 stopni C.  Wyłożyć nadzienie. Zsunąć ciasto na blachę i piec ok 10 minut. 
Równie dobre na ciepło jak i na zimno. 




Na wierzch


I Pomidorki koktailowe


kilka przepołowionych pomidorków koktailowych
łyżeczka miodu
duża szczypta grubej soli
łyżka oliwy


Układamy na płaskim cienkim placku pomidorki polewając miodem i oliwa i na koniec posypując solą.


II Oliwki


Oliwki czarne lub zielone
Oliwa


Układamy oliwki na grubszym okrągłym placku posmarowanym oliwą


III Sezam


Placek obtaczamy w sezamie.
(Ten rodzaj jest idealny do sosów) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...