Lubię piec focaccię. Jest prosta do wykonania, znakomita na ciepło i na zimno - a jesli chodzi o smak... uwielbiam ją. Zwłaszcza, że mogę zrobić ją z wieloma dodatkami. O focaccii pisałam już wcześniej. Generalnie jest to rodzaj placka drożdżowego będącego podstawą pizzy - bez sosu pomidorowego i sera. Bywa prosta wersją tylko z oliwa solą ewentualnie ziołami - lub bogatszym pulchnym plackiem z różnymi dodatkami.
Dzisiaj trzy pomysły jak można ją przygotować. Podałam ją jako przystawki do grilla. Świetnie się sprawdzają w tej roli. Ciasto było takie samo w każdym rodzaju przygotowane według poniższego przepisu.
Focaccia na cieście ziemniaczanym
(4-8 porcji)
Ciasto
Warto przygotować je wcześniej - wtedy zyskuje na smaku.
500 g maki chlebowej 750 (lub zwykłej)
100 g semoliny (lub maki)
1 duży ugotowany ziemniak - wraz z wodą z gotowania lub 3 kopiaste łyżki mąki ziemnaiczanej
30 g świeżych drożdży
350 g wody (lub więcej)
łyżeczka cukru,
6 łyżek oliwy
sól
Na kilka godzin przed planowanym pieczeniem: Rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i rozgniecionym w wodzie z gotowania ziemniakiem (ostudzonym) aby uzyskać pastę. Zostawiamy na 20 minut. W tym czasie powinny zacząć "pracować".
Mąkę i semolinę przesiewamy do miski dodając zaczyn z drożdży, wodę i mieszamy aby uzyskać dosyć luźne ciasto. Wyrabiamy ok 5 minut i dodajemy oliwę. Gdy się wchłonie zostawiamy przykryte ściereczką na 3- 4 h. Jeśli na dłużej to po 1 godzinie wkładamy do lodówki. Gdyby ciasto rosło zbyt mocno możemy złożyć aby odgazować.
Na 1 godzinę przed pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki a dalej postępujemy w obu przypadkach tak samo. 30 minut przed pieczeniem uformować placki na papierze do pieczenia a piekarnik nagrzać wraz z blachą do pieczenia do 230 stopni C. Wyłożyć nadzienie. Zsunąć ciasto na blachę i piec ok 10 minut.
Równie dobre na ciepło jak i na zimno.
Na wierzch
I Pomidorki koktailowe
kilka przepołowionych pomidorków koktailowych
łyżeczka miodu
duża szczypta grubej soli
łyżka oliwy
Układamy na płaskim cienkim placku pomidorki polewając miodem i oliwa i na koniec posypując solą.
II Oliwki
Oliwki czarne lub zielone
Oliwa
Układamy oliwki na grubszym okrągłym placku posmarowanym oliwą
III Sezam
Placek obtaczamy w sezamie.
(Ten rodzaj jest idealny do sosów)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)