czwartek, 2 czerwca 2011

Focaccia z pomidorami i tymiankiem


Ciasto bez sosu , sera  i z 1-2 składnikami nazywam focaccią. Nie wiem czy jest to właściwe  - ale definitywnie nie jest to pizza. Nie jest to też pizza bianca.
Brak definicji nie jest przeszkodą by zrobić to pyszne ciasto i się nim delektować. 
Polecam na kolację lub podwieczorek.  Świetnie się sprawdza w podróży zamiast kanapek lub na imprezie do pogryzania z winem (lub piwem). My uwielbiamy w większości wersji. Dzisiaj wersja z pomidorami. Ale będą nastepne;)
Jest to idealna propozycja dla początkujących piekarzy. Wymaga tylko kilku składników i czasu na rośnięcie. Ciasto może też być bazą do pizzy.

Focaccia z pomidorami i tymiankiem
Przepis na 2 średnie placki

30 dkg mąki pszennej (używam bułkowej 650 ale jeśli nie macie to przynajmniej 550 - polecam Lubellę luksusową Puszystą)
ok 3 dkg świeżych drożdży - możemy też użyć połowę tej ilości suszonych
zimna woda
sól, szczypta cukru.
3 łyżki oliwy.

Na wierzch 
1 średni pomidor,
kilka gałązek tymianku
pół łyżeczki płynnego miodu
sól gruboziarnista
łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

Kilka godzin przed planowanym pieczeniem.  Mieszamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i wodą aby uzyskać pastę. Zostawiamy na 20 minut. W tym czasie powinny zacząć "pracować". 
Mąkę przesiewamy do miski dodając zaczyn z drożdży, wodę i mieszamy aby uzyskać dosyć luźne ciasto. Wyrabiamy ok 5 minut i dodajemy oliwę. Gdy się wchłonie  zostawiamy przykryte ściereczką na 3- 4 h. Jeśli na dłużej to po 1 godzinie wkładamy do lodówki. Gdyby ciasto rosło zbyt mocno możemy złożyć aby odgazować. 
Na 1 godzinę przed pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki a dalej postępujemy w obu przypadkach tak samo. 30 minut przed pieczeniem uformować placki na papierze do pieczenia a piekarnik nagrzać  wraz z blachą do pieczenia do 230 stopni C.  Wyłożyć pokrojone pomidory, polać miodem, posypać tymiankiem i solą.  Polać oliwą.  Zsunąć ciasto na blachę i piec ok 10 minut. 
Równie dobre na ciepło jak i na zimno. 
Polecam zwłaszcza wujowi ZZ:).





2 komentarze:

  1. pewnie super jak wszystko inne Aga oby tak dalej :-) pozdr Rafal J

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...