Prostota często jest tym o czym zapominamy się w naszym życiu. Proste przyjemności dają nam jednak możliwość oddechu, cieszenia się chwilą i spojrzenia na wszystko z właściwej perspektywy. Dystans do otaczającej nas rzeczywistości i spojrzenie w siebie to luksus.
Tartę przygotowałam na rodzinny obiad. Bez napinania, po prostu mieszając podstawowe składniki. Przyznam się - użyłam miksera do zarobienia ciasta - ale można zagnieść je ręcznie.
Ciasto jest uproszczoną wersją naszej ulubionej tarty z truskawkami. To tylko 5 podstawowych składników : mąka, cukier, jajka, mleko oraz dodatkowo truskawki i wanilia.
Zapraszam i polecam.
Tarta truskawkowa z kremem waniliowym
3/4 ciasta z poniższego przepisu
cały krem podstawowy
minimum 500 g truskawek
Dosłownie chwile przed poaniem na ciasto nałożyłam krem i udekorowałam połówkami truskawek. Całośc przygotowań to ok 30 minut - ale nie liczę pieczenia i oczekiwania:).
Podstawowe ciasto z jajkami do tart
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
75 g drobnego cukru do wypieków - lub cukru pudru
2 jajka
W misce miksera wymieszałam mąkę z pokrojonym w kostkę zimnym masłem i cukrem.
Gdy powstały grudki - dodałam rozbełtane jajka i szybko zagniotłam ciasto by było całkiem gładkie. Owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na 1-2 godziny. Max 3 dni. Ciasto można zamrozić. Przygotowanie ciasta to dosłownie kilka minut. Do pracy zaprzęgamy melakser z ostrzami, blender z ostrzami lub tak jak jak mikser z przystawką do ciast.
Pieczenie:
Formę do tart wyłożyłam papierem do pieczenia i włożyłam do lodówki.
3\4 ciasta rozwałkowałam na koło o grubości ok 3-4 mm i wylepiłam nim formę. Włożyłam je do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C.
Spód ciasta nakłułam widelcem, przykryłam pergaminem i wsypałam suchy groch z fasolą (mam słoik takich fasolek do pieczenia). Dodatkowo polecam przykryć brzegi tarty - np. folią aluminiową by uniknąć ich nadmiernego spieczenia. Piekłam 20 minut. Następnie usunęłam pergamin z zawartością i folię i piekłam jeszcze 10 minut. Proponuję nadziewać je tuż przed podaniem.
Krem cukierniczy - moja wersja uproszczona
5 żółtek
100 g drobnego cukru
2 łyżki mąki pszennej (kopiaste)
500 ml mleka
1 laska wanilii rozcięta wzdłuż lub cukier z prawdziwa wanilią (chodzi o to by oprócz smaku były takie fajne ziarenka)
Ten krem pomimo profesjonalnej nazwy to po prostu przepyszny budyń jajeczny i tak go też robię.
Gotuję mleko z wanilią i połową cukru. Żółtka ubiłam z resztą cukru do białości - użyłam zwykłej trzepaczki - ale jesli nie masz potrzeby wyżycia się użyj blendera lub miksera lub siły roboczej zwanej kuchcikiem:). Kogel- mogel wymieszałam z mąką.
Połowę wrzącego mleka wlałam na ubite żółtka, szybko wszystko rozmieszałam trzepaczka i wlałam do reszty mleka. Gotowałam na małym ogniu do zgęstnienia- ok 2 minut. Wyjęłam wanilię.
Krem przykryłam folią spożywczą tak by dotykała jego powierzchni i mocno ostudziłam.
Przed nałożeniem na ciasto jeszcze raz ubiłam zimny budyń - by dodać mu lekkości i aksamitności.
Polecam:)
cudna ! u mnie spód upieczony i masa na krem się studzi :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i czekam na Twoją:)
UsuńA i proste rzeczy są najpyszniejsze :) Choć ten krem chyba nie do końca taki łatwy jest :) Zapisuję sobie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuń@Ewo krem jest naprawde prosty . gotujesz go jak budyń. Jajka się ne zwarzą bo sa z mąką i dobrze ubite.
Usuńmniam ;)
OdpowiedzUsuńowszem - mnaima:) polecam:)
UsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńdziękuje - pyszna była:)
UsuńTeż dziś robiłam creme patissiere! :) Tylko z genialnego przepisu mistrza Herme... A tarta wygląda pysznie, owocowa, słodka.. mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń@nashelly - trata nie była zbyt słodka - i zazdroszcze książki mistrza :) pozdrawiam serdecznie
UsuńPrześliczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuje - światło się po porostu łądnie ułozyło:)
Usuń