Grillowanie latem to właściwie obowiązek. A ja jestem bardzo obowiązkowa:):):) (to info dla tych którzy mnie nie znają bo cała reszta zna prawdę:):):)).
Dzisiajszy przepis to propozycja bardziej wykwintna niż zazwyczaj proponuję. Połączenie deseru i dania serowego.
Wariacja na temat popularnego grillowanego sera z owocami (żurawiną). Tutaj użyłam jednak lekko pikantnej owocowej salsy o bogatym ale orzeźwiającym smaku i glassy balsamicznej.
Ser
camembert z grilla z salsą z ciemnych winogron i mięty
1
ser typu camembert
ok
100 g ciemnych winogron bezpestkowych lub wypestkowanych
1
łyżka octu z czerwonego wina Monini
1
łyżeczka miodu
1
łyżeczka drobno posiekanej mięty
duża
szczypta młotkowanego pieprzu
duża
szczypta młotkowanej kolendry
1
łyżka oliwy Gran Fruttato Monini
Do
dekoracji
Glassa
balsamiczna Monini
świeża
mięta
Nietypowy
, wyjątkowy deser serowy - idealne zwieńczenie grilla. Ser
grillowałam na ruszcie aby w środku był prawie płynny. Grubo
pokrojone, wypestkowane! winogrona polałam octem, miodem i
wymieszałam z przyprawami. Na sama koniec dodałam dla podkreślenia
owocowości oliwę Gran Fruttato.
Na
zgrillowany serek nałożyłam salsę a całość udekorowałam
Glassą balsamiczną Monini i miętą.
Salsę można przygotować wcześniej i zabrac w słoiku np na grilla do przyjaciół:)
Uwaga: 1 serek to naszym zdaniem porcja dla min 2 osób. Zwłaszcza gdy traktujemy go jako deser serowy:):)
To musi byś wspaniałe!!! - wszystkie składniki pojedynczo uwielbiam, a ich połączenie - cóż powiedzieć - fantastyczny pomysł :)))
OdpowiedzUsuń