niedziela, 14 kwietnia 2013

Królik...po prostu


Królik nie tylko dla dzieci - to temat na dzisiaj. 
Mam wrażenie, że we współczesnym polskim domu królik gości tylko na talerzach najmłodszych smakoszy. Jest ceniony przez mamy za wiele zalet- nie uczula, ma mało tłuszczu, dużo łatwo przyswajalnego białka oraz znikomą ilość cholesterolu.
I ma doskonały smak. 
Jedzą je Hiszpanie, Włosi - jedzmy i my.

Dzisiejsza propozycja jest bardzo klasyczna wg tradycyjnego przepisu mojej rodziny z moja maleńką zmianą. Zapraszam:)
Do podania proponuję - ryż jaśminowy  z zielonym groszkiem i cudownie aromatyczną soczewicę.
Ryż z groszkiem to takie dzieło przypadku - po prostu pewnego dnia dorzuciłam resztkę groszku do gotującego się ryżu. Zachwyciła mnie prostota smaku, słodycz i subtelny aromat. 
A soczewica -- to inna historia :)
Zapraszam.




Królik duszony w śmietanie z whiskey

1 królik podzielony na porcje
1 mała cebula
sól, pieprz
suszony tymianek ok 1\4 łyżeczki
śmietana 30%
szczypta czerwonej słodkiej papryki
2 łyżki whiskey
wędzona papryka - niekoniecznie
Masło z oliwą do podsmażenia

Królika przez noc zamarynowałam w soli, pieprzu i tymianku. Na maśle z oliwą podsmażyłam na rumiono kawałki mięsa. Przełożyłam je do rondla a na tłuszczu dosłownie lekko zeszkliłam cebulkę. Włożyłam ją do garnka i całośc zalałam wodą tak aby przykryła mięso. W tym momencie można dodać dużą szczyptę słodkiej czerwonej papryki. Dusiłam  pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 3h. Gdy mięso było już miekkie zalałam je śmietaną  (teraz tez można dodać paprykę) i tym razem odkryte gotowałam do "wysadzenia" czyli zgęstnienia sosu. Przed podaniem wyjęłam mięso a do sosu wlałam whiskey - szybko zagotowałam i gotowe. Już na talerzach lekko oprószyłam  wędzona papryką która moim zdaniem doskonale podkresliłam dymność sosu z whiskey. (dodatek whiskey i wędzonej papryki to mój wkład w doskonałość tego prostego przepisu.) 

Dodatki - moim zdaniem najlepiej pasujące do takiego królika


Ryż basmati z groszkiem zielonym

na osobę ok 75 g ryżu jaśminowego i 4 łyżki mrożonego groszku. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i gdy jest już prawie miekki dorzucam zamrożony groszek. Nie dodaję soli. Jedynie czasem zaostrzam smak ognistą mieszanką przypraw.

Soczewica z winem

kubek soczewicy
2 kubki wody
pół kubka czerwoneo wina
pół czerwonej cebuli
mały ząbek czosnku
sól
pieprz

Cebulę lekko zrumieniłam na oliwie, dorzyciłam soczewicę i czosnek. zalałam wodą z winem i gotowałam do miękkości. 
Soczewica idalnie współgraz sosem i delikatnym królikiem.

Polecam:)





2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na królika, jak i na sam ryż z zielonym groszkiem (który uwielbiam). Jak znajdę gdzieś królika w rozsądnej cenie chętnie spróbuje podlać go whiskey:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja miewam królika od czasu do czasu u siebie w domu - znajomy mojego taty ma hodowle krolikow, i czasem kupowalismy od niego troche miesa na obiad. Mieso rzeczywiscie jest bardzo delikatne i hipoalergiczne. Nie tylko dla dzieci, mieso dla dorosłych takze, ja je polecam, to zdrowe odżywianie i nie ma bariery wieku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...