Dziś szybki i prosty przepis na przepyszne migdałowe mufinki z porzeczkami. Polecam go zarówno tym, którzy myślą że pieczenie ciast jest trudne jak również tym którzy myślą że nie maja na to czasu.
Czas wykonania to 25 minut z czego 20 to oczekiwanie na gotowe babeczki:)
Mufinki migdałowe z czerwonymi porzeczkami
(6 szt)
Suche:
90 g mąki orkiszowej lub pszennej
35 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
70 g cuktru
szczypta soli
Mokre:
100 g rozpuszczonego masła
1 jajko najlepiej typ "0"
4 łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponadto
200 g czerwonych porzeczek - z czego 6 ładnych gałązek zostawiamy do dekoracji a resztę obieramy
łyżka płatków owsianych wymieszanych z odrobina cukru.
Papilotki lub płatki owsiane- do foremek
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Smarujemy masłem i wysypujemy płatkami owsianymi foremkę do mufinków - lub wykładamy ja papilotkami (posiadacze form z silikonu nie muszą nic robić:)).
Wykonanie mufinków jest banalnie proste. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche w drugiej ubijamy wszystkie mokre. Następnie do suchych wlewamy mokre i całość bardzo niedbale mieszamy widelcem. Chodzi o to że mają pozostać grudki. Wsypujemy porzeczki i wykładamy ciasto do foremek. Posypujemy z wierzchu płatkami z cukrem i wkładamy do piekarnika na 20 -25 minut.
Najlepsze lekko ciepłe. Polecam.
Mufiny nam się przejadły, ale te wyglądają naprawdę zachęcająco.
OdpowiedzUsuńMarto - są różne od tych które zazwyczaj jemy - i myslę że spokojnie można z tego zrobić mały placek :) Spróbuj teraz w porzeczkowym sezonie bo naprawdę warto:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszka