poniedziałek, 18 lipca 2011

Najlepsze knedle są z morelami


Były już u mnie knedle z truskawkami - taka klasyka wszystkim znana. Pyszne w upalne dni. Jednak najbardziej lubię knedle z morelami. Klasyka kuchni CK. W sam raz kwaśne - w sam raz słodkie. Konkretne - ogromne - bardzo syte. Smak lata zaklęty w kuli:). Uwielbiam morele i dni kiedy pojawiają się na straganach należą do najbardziej udanych. Jeśli nie próbowaliście to serdecznie namawiam i zapraszam. Przepis jest mój - wielokrotnie wypróbowany i sprawdzony - dobry do każdych knedli. Ciasto wychodzi delikatne, kokretne, lekko "gumowate" - idealnie knedlowe:)

Knedle z morelami
(ok 15 duużych knedli - 4 porcje)

500 g ugotowanych ziemniaków
250 g tłustego sera
2 jajka
mąka ziemniaczana  (ilość wg przepisu)
łyżka grysiku (kaszki manny)
2 łyżki mąki

15 moreli
4 łyżeczki cukru wymieszane z 3 łyżeczkami mielonych migdałów

Do polania kwaśna śmietana:)

Gotujemy wodę w dużym garnku. 
Ugotowane ziemniaki ugniatam na pure a przestudzone (lub z ugniecione wczorajszego dnia) ubijam z serem tłuczkiem. (Lubię robić to w ten sposób bo szybko wszystko się łączy). Podobnie jak przy tradycyjnych kluskach śląskich wybieram 1/4 masy i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Szybko zagniatam na blacie ciasto z jajkami podsypując je maką i kaszka manną. Całość roluję w gruby wałek z którego odcinam spore kawałki ciasta.  
W wydrylowane morele w miejsce pestki wsypuję pół łyżeczki mieszanki cukrowo- migdałowej i zawijam owoc w ciasto. (Sposób formowania knedli podałam tutaj). 
Solimy wodę i wrzucamy knedle. Mieszamy. Powinny gotować się ok 3-4 minut od wypłynięcia. 
Podajemy z kwaśna śmietaną ale z bułeczką na którą przepis podałam tutaj też smakują wspaniale.

Duża porcja to 4 - normalna 3 ale to zależy od Waszych apetytów i wielkości moreli. (te były bardzo duże).
Smacznego:)

Gdy myślę o czymś dobrym - niewątpliwie te właśnie knedle znajdują się na szczycie marzeń o słodkim obiedzie  (obok pierogów z borówkami i naleśników mojego K.) Z mrożonych moreli też wychodzą - ale najlepsze są teraz:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...