Moje ostatnie odkrycie to pospolity chwast a zarazem bardzo zdrowe ziele -POKRZYWA. Niedawno robiłam pyszne pesto z pokrzywy a dziś zapraszam na pyszne, zdrowe bułeczki z pesto z pokrzywy lub z dodat
Bułki pokrzywowe zrobiłam na sasiedzkie spotkanie. I okazało się że nawet sześciolatki nie miały oporów przed zjedzeniem tych zakręconych bułeczek.
Wykorzystałam pszenna mąkę pełnoziarnistą - ale zwykła też będzie bardzo dobra.
Odrywane bułeczki z pokrzywowo - koperkowym pesto
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 żółtko
1 jajko
50 g oliwy koperkowej (lub klasycznej) użyłam Monini
duża szczypta soli
mała łyżeczka cukru
ok 100 ml wody
10 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
5 łyżek pesto pokrzywowo - koperkowego
6 suszonych pomidorów
łyżka twardego, białego owczego sera
łyżeczka oregano i pikantna przyprawa
4 łyżki oliwy koperkowej
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i odrobiny wody zrobiłam zaczyn. Gdy się "ruszył" dodałam go do przesianej mąki wraz z wodą i jajkami. Wyrobiłam na pulchne ciasto pod koniec dodając oliwę i sól. Ciasto wyrastało ok godziny.
Aby zrobić bułeczki - urywałam z ciasta po kawałku wielkości mandarynki. Rozklepywałam je na desce na grubośc ok 0,5 cm. smarowałam pesto i zawijałam w roladkę. Każdą cięłam na 3 części i bułeczki smarowałam oliwa koperkowa i na sztorc ustawiałam w tortownicy.
Bułeczki z suszonymi pomidorami zrobiłam podobnie z tym że najpierw drobno posiekane pomidory wymieszałam z ciastem a potem posypałam rozciągnięte placki oregano, serem i pikantna przyprawą.
Piekarnik nagrzałam do 170 stopni C. Bułeczki rosły ok 20 minut a piekły sie 25 do zrumienienia.
Je się je odrywając po kawałku - stad konieczne jest obtoczenie każdej bułeczki w oliwie.
Pokrzywowo - koperkowe pesto
Pół szklanki uprażonych migdałów
ok 100 g samych czubków młodych pokrzyw
pół pęczka koperku
6 łyżek oliwy koperkowej
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Przebraną i umytą pokrzywę sparzyć wrzątkiem i zmiksować z pozostałymi składnikami.
Zdjęcia robiłam w biegu i nie brałam do sąsiadów aparatu:) wiec nie widać środka bułeczek.
Na zaprroszenie W kuchni Usagi dołączam ten przepis do jej akcji:)
Na zaprroszenie W kuchni Usagi dołączam ten przepis do jej akcji:)
nono, pokrzywa? ciekawie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na tartę :)
pokrzywa jest smaczna i zdrowa:) dziekuję
UsuńTe bułeczki muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Są przepyszne - dziekuję:)
UsuńI Ja tam byłem, piwo piłem i pesto smakowałem :)
OdpowiedzUsuńpesto wyjątkowe - zaś smaczku dodawała pokrzywa która wzbudzła niemałe emocje wśród gości. Bardzo dobre połaczenie dwóch smaków - łagodniejszego i ostrzejszego. Bardzo lubię suszone pomidory zaś w tym cieście miały bardzo wyraźny smak.
Polecam ten przepis i zapraszam Miłych Sąsiadów na ponowną wizytę :):):)
A ja juz myslę czym nowym ugosze sąsiadów następnym razem:)
Usuń