piątek, 3 maja 2013

Burger z soczewicy - zdrowy i pyszny


Sezon grillowy rozpoczęty został wbrew wszystkiemu.  11 kwietnia pomimo padającego śniegu postanowiłam że 20 kwietnia będzie u nas grill i już. Do ostatniej chwili obserwowałam pogodę - miałam momenty zwątpienia  -na szczęście 19 zniknął ostatni śnieg z ogródka. Temperatura nie pozwalała w pełni cieszyć się  grillem ale nasi Panowie stanęli na wysokości zadania i dzielnie grillowali hamburgery  i pyszne mięsko w marynacie od Oli. My w pewnym momencie przysiadłyśmy się do kominka z buzującym ogniem. W takich warunkach można grillować nawet przy zerze na termometrze.

Jednym z odkryć tego grilla były burgery z soczewicy. Zrobione z myślą o Ani ale chętnie zjedzone przez ogół. Proste , tanie i szybkie do wykonania.  Delikatnie przyprawione aby podkreślić smak soczewicy. 
Te burgery nie udają kotletów z mięsa - i nie taki jest zamiar - to po prostu pyszne kotlety z soczewicy dla tych, którzy mięsa nie jedzą albo dla tych którzy chcą spróbować czegoś innego. 
Polecam



Burgery z zielonej soczewicy



1,5 szklanki zielonej soczewicy
2 cebule
2 łyżki oliwy
1 jajko
pieprz , sól
pół ząbka czosnku
2 łyżki kaszy manny -użyłam orkiszowej
2 łyżki kaszki kukurydzianej, lub zwykłej mąki (do obtoczenia)
oliwa do smażenia - lub tacka do grillowania posmarowana oliwą

Soczewicę ugotować z połową drobno posiekanej cebuli do miękkości. Pozostała cebulkę drobno posiekać i lekko zrumienić na oliwie.  Rozgnieść blenderem lub w maszynce do mięsa 3\4 soczewicy dodać nie rozgniecione ziarna, sól, pieprz , czosnek  i cebulkę. Dokładnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada - jeśli tak to dodać jajko i kaszkę mannę. Wyrobić , uformować kotlety, obtoczyć je w kaszce i zrumienić na oliwe lub upiec na grillu na tacce grillowej .
Zjeść jak klasycznego hamburgera z ulubionymi dodatkami. W naszym wypadku była to marynowana cebulka, pomidor, sałata oraz sos jogurtowy z czosnkiem, ogórkiem i chili.

Dziękuję moim Cudownym gościom za wspaniały wieczór i miły poranek:).




3 komentarze:

  1. miałam wielką ochotę na niemięsnego hamburgera, chyba zrobię wg tego przepisu :) super

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj!

    Ponieważ w tamtym roku brałaś udział w konkursie Czas na Piknik! organizowanym przeze mnie, mam przyjemność zaprosić Cię ponownie do zabawy. W tym roku piknikujemy przez cały Maj, zaś akcja realizowana jest tylko przez mój blog, z wykluczeniem agregatorów. Żeby wziąć w niej udział, wystarczy przygotować potrawę idealną na piknik :)

    Dodatkowo na zakończenie akcji rozdam 5 prezentów od Home&You, w tym kosze piknikowe.

    Wszystkie szczegóły oraz zasady akcji znajdziesz tutaj: Czas na piknik

    Serdecznie zapraszam Cię do zabawy.

    Czas na piknik, piknik, piknik! :)

    Pozdrawiam
    Usagi z W kuchni Usagi

    P.S. Burger na piknik jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! W sam raz, tylko kaszki mannej trochę więcej dałem i sporo pieprzu. Super w smaku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...