Grillowane bagietki, apetyczne , chrupiące i bardzo aromatyczne.
To dla mnie jeden z naszych hitów grillowych. Zamiast kupować wątpliwej jakości przemysłowo przygotowane bułki - wolę zrobić sama pyszne nadzienia.
Dziś inspirowana świeżym włoskim smakiem sałatki caprese - bagietka z pomidorami, mozzarella i pesto. Prosto i pysznie. Sycąco.
Co ważne - taką bagietkę można przygotować w domu i zabrać na grilla do przyjaciół - ochy i achy gwarantowane:)
Bo jest pyszna:)
Ważne by odpowiednio zabezpieczyć ją przed żarem. Mój patent to zawinięcie bułki w mocno zwilżony papier do pieczenia a następnie owinięcie wszystkiego folią aluminiową - błyszczącym do środka. Wychodzi pysznie trzeba tylko kilka razy odwrócić bagietkę na grillu:)
Bagietka
nacinana pieczona w folii z pomidorami, pesto genovese oraz mozzarellą
- i oliwą BIOS
- 250g mozzarelli
- 2 bardzo dojrzałe pomidory
- pesto genovese Monini
- 2 łyżki oliwy (użyłam BIOS Monini)
Dodatkowo :
1 arkusz papieru do
pieczenia
1 arkusz grubej folii
aluminiowej
Bagietkę ponacinałam w
centymetrowe plastry – ale zostawiłam ok pół centymetra na samym
dole.
Co drugie nacięcie
posmarowałam łyżeczką pesto. Mozzarellę i pomidory pokroiłam w
dosyć grube plastry. W każde posmarowane pesto nacięcie w bułce
włożyłam pomidora i ser. Bułkę posmarowałam oliwą i
zapakowałam najpierw z zwilżony papier do pieczenia a następnie w
folię aluminiową. Piekłam ok 10 minut na grillu często
odwracając. Tuż przed podaniem dodatkowo posmarowałam wierzch
bagietki pesto. Najmilej jeść tą aromatyczną bułkę na ciepło
odrywając „kanapkę z pomidorem, serem i pesto”.
Polecam:)
To musi być przepyszne !
OdpowiedzUsuńAnnaAniela - owszem - pyszne. Zrobiłam w ciągu tygodnia dwa razy. Podzieliłam się z sąsiadami i rodzicam - pytają kiedy znów będą:)
UsuńLubię bagietki:)
OdpowiedzUsuńteż mam do nich słabość:)
UsuńSuper sprawa :-)
OdpowiedzUsuńAha.. polecam użyć prawdziwej oliwy włoskiej, będzie różnica :-)