środa, 22 maja 2013

Grilluję - bagietki też...



Grillowane bagietki, apetyczne , chrupiące i bardzo aromatyczne.
To dla mnie jeden z naszych  hitów grillowych. Zamiast kupować wątpliwej jakości przemysłowo przygotowane bułki  - wolę zrobić sama pyszne nadzienia. 
Dziś inspirowana świeżym włoskim smakiem sałatki caprese - bagietka z pomidorami, mozzarella i pesto. Prosto i pysznie.  Sycąco. 
Co ważne - taką bagietkę można przygotować w domu i zabrać na grilla do przyjaciół - ochy i achy gwarantowane:)
Bo jest pyszna:)
Ważne by odpowiednio zabezpieczyć ją przed żarem. Mój patent to zawinięcie bułki w mocno zwilżony papier do pieczenia a następnie owinięcie wszystkiego folią aluminiową - błyszczącym do środka. Wychodzi pysznie trzeba tylko kilka razy odwrócić bagietkę na grillu:)



Bagietka nacinana pieczona w folii z pomidorami, pesto genovese oraz mozzarellą - i oliwą BIOS

  • bagietka (najlepiej na zakwasie w typie włoskim)
  • 250g mozzarelli
  • 2 bardzo dojrzałe pomidory
  • pesto genovese Monini
  • 2 łyżki oliwy (użyłam BIOS Monini)

Dodatkowo :

1 arkusz papieru do pieczenia
1 arkusz grubej folii aluminiowej

Bagietkę ponacinałam w centymetrowe plastry – ale zostawiłam ok pół centymetra na samym dole.
Co drugie nacięcie posmarowałam łyżeczką pesto. Mozzarellę i pomidory pokroiłam w dosyć grube plastry. W każde posmarowane pesto nacięcie w bułce włożyłam pomidora i ser. Bułkę posmarowałam oliwą i zapakowałam najpierw z zwilżony papier do pieczenia a następnie w folię aluminiową. Piekłam ok 10 minut na grillu często odwracając. Tuż przed podaniem dodatkowo posmarowałam wierzch bagietki pesto. Najmilej jeść tą aromatyczną bułkę na ciepło odrywając „kanapkę z pomidorem, serem i pesto”.
Polecam:)






5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. AnnaAniela - owszem - pyszne. Zrobiłam w ciągu tygodnia dwa razy. Podzieliłam się z sąsiadami i rodzicam - pytają kiedy znów będą:)

      Usuń
  2. Super sprawa :-)

    Aha.. polecam użyć prawdziwej oliwy włoskiej, będzie różnica :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...