I jesienią, zimą i na wiosnę też. Każda pora roku kusi innym smakiem. Teraz są to ostatnie porzeczki i maliny.
Tarta jest bardzo prosta.
Ciasto przygotowane wg mojego przepisu i krem z mascarpone i białej czekolady. Niby banał. Niby nic takiego. A jednak daje przedsmak raju.
Zapraszam na ciasto upieczone na imieniny mojej przyjaciółki. Świetnie sprawdziło się przewiezione w upale kilkadziesiąt kilometrów, ładnie się pokroiło i równie ładnie zjadło.
To kolejny pomysł na wykorzystanie mojego ciasta. Znów doskonale się sprawdziło. Stanowiło solidną i chrupiącą bazę do tarty spożywanej na świeżym powietrzu.
Letnia tarta z kremem z białą czekoladą i owocami
ok 350 g ciasta z tego przepisu (lub inny kruchy spód)
250 g mascarpone Wyjete lodówki przynajmniej godzinę wcześniej)
100 gram białej czekolady
50 ml cointreau
mieszane owoce na wierzch ok 300 ml (użyłam porzeczek, malin i borówki amerykańskiej)
Sos śliwkowy (kilka łyżek)
Z ciasta upiekłam spód - 12 minut w 200 stopniach C.
Czekoladę rozpuściłam i ostudziłam tak by pozostała jeszcze płynna. Mascarpone ubiłam na puch, dodałam do kremu czekoladę i likier. Z ubijania wyszedł bardzo puszysty krem, który wyłożyłam na ciasto. ciasto polałam kilkoma łyżkami sosu śliwkowego.
Na wierzchu ułożyłam owoce, lekko wciskając je w krem. Mocno schłodziłam w lodówce. Pyszne również następnego dnia.
Sos Śliwkowy
kilka śliwek
łyżka miodu
50 ml śliwowicy
ziarenko kardamonu
pieprz
W rondelku mocno podgrzałam miód, wrzuciłam do niego kardamon i dużą szczyptę pieprzu, gdy zawartość rondelka zaczęła się karmelizować dodałam pokrojone śliwki i gotowałam ze śliwowicą ok 10 minut (do rozpadnięcia). Przetarłam przez sito i jeszcze raz zagotowałam . Super do lodów i ciast:)
Polecam:)
Pychotka!! :)
OdpowiedzUsuńzgadza się:)
UsuńJa lubię tarty zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuńA ja (aż wstyd się przyznać) nigdy nie robiłam tarty. Chyba muszę to zmienić, bo kusisz skutecznie :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię, zajrzyj http://zufikowo.blogspot.com/2012/08/nominacja-do-versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuń