piątek, 3 lutego 2012

Kouign Amann - ciasto Amelii

Po raz pierwszy to ciasto spotkałam oglądając  Amelię. Już wtedy zaintrygowało mnie. Zresztą cały film był magiczny. 
Do jego upieczenia zbierałam się od kilku miesięcy. Intrygowało mnie jak smakuje.  
Słone masło uwielbiam. Zwłaszcza ze świeżym chlebem. Ale nie dodawałam go jeszcze do słodkich wypieków.
Ale co tu dużo mówić. Oto ono. Nieprzyzwoicie kuszące, maślane, karmelowo słodko - słone.


Bretońskie ciasto maślane 
z jabłkami

300 g maki pszennej
200 g solonego masła -lub zwykłego masła wymieszanego z solą morską
180 ml wody
20 g świeżych drożdży
200 g cukru - użyłam drobnego kryształu
pół łyżeczki soli morskiej - niekoniecznie ale warto:)

Ponadto na wierzch:
1 duża reneta pokrojona na ćwierplasterki
50 ml wrzącej wody
2 łyżki cukru
łyżeczka masła



Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże mieszam z łyżką cukru i łyżka mąki oraz letnią wodą odjętych ze składników ciasta. Odstawiam na 20 minut. W tym czasie rozbijam masło wałkiem by było miękkie.
Resztę mąki wsypuję do miski i mieszam ją z wyrośniętym zaczynem. Dobrze wyrabiam na gładkie , nie lepiące się ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 
Na mocno omączonym blacie rozkładam ciasto i wałkuję je na prostokąt o grubości ok 1 cm.  Rozkładam masło na całej powierzchni i posypuję cukrem. składam na 3 części (jak list urzędowy) i wałkuje na prostokąt i jeszcze raz składam. Wkładam do lodówki na pół godziny. 
Wyjęte z lodówki ciasto wałkuję na kwadrat którego boki składam do środka i jeszcze raz robię to samo.
Ciasto układam na papierze posmarowanym masłem (warto to zrobić by zwiększyć poziom pyszności) i wkładam do kwadratowej foremki. Układam pokrojone na plasterki jabłka o odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni C i mieszam wodę z cukrem (ze składników na polewę).
Ciasto smaruję wodą z cukrem, na jabłka układam masło i wkładam do piekarnika. Piekę ok 30 -35 minut do mocnego zrumienienia. Pyszne na ciepło i na zimno też wspaniałe. Polecam.
Podobno Bretończycy lubią je bardzo mocno zrumienione.

Przepis jest moją składanką wielu przeczytanych receptur z internetu.
To moja propozycja w konkursie na Kulinarny Blog Roku. . Zapraszam do głosowania:).

9 komentarzy:

  1. uwielbiam Amelię. chyba i ja upiekę to ciasto..:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada wspaniale.... hmmm jabluszka, yammi!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ten film! mogłabym go godzinami oglądac.
    cudowne ciasto. ze względu na Amelię, koniecznie zanotuję sobie
    recepturę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też bardzo lubię klimat tego filmu - wydaje mi się taki francuski:)

      Usuń
  4. Właśnie zamierzam oglądać ten film dzisiaj ;) A już się zbieram od dawna;) Ciasto wygląda smacznie, może i ja wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to ciasto - jest zaskakujące - i zaraz robię powtórkę:)

      Usuń
  5. zrobię to ciasto kiedyś, na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jesli nie mam solonego masła, to jaka powinna być proporcja soli morskiej do kostki masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Proponuję ok łyżeczki soli na kostkę masła - tak zrobiłam ostatnio :)Pozdrawiam Agnieszka:)

      Usuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...