piątek, 13 kwietnia 2012

Zamiast mazurka

Nie piekę ciast światecznych. Pasożytuję;). Po prostu albo zjadam to co przygotowała moja siostra albo Mama i oczywiście zjadam Babkę mojego K.
Obecnie mam bzika na orzechy w karmelu. Powstało coś w rodzaju mazurka. Coś słodko - słonego, orzechowego dla złagodzenia wyrzutów sumienia na spodzie orkiszowym. Zjedzone - i pochwalone. 
Do tego ciasta zainspirowała mnie Liska.

Słodko - słone karmelowe orzechowe ciastka na orkiszowym spodzie 

Spód:
90 g miękkiego masła użyłam Lurpak Klasyczne
60 g drobnego cukru - użyłam brązowego
1 żółtko
150 g mąki orkiszowej 

Wierzch:
60 g masła lekko solonego Lurpak
50g drobnego cukru
3 łyżki miodu
migdały w płatkach, orzechy laskowe, orzechy włoskie, całe migdały
dodatkowo dla ciekawych  łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu, pół łyżeczki soli morskiej i pół łyżeczki pieprzu pieprzu cayenne 

Forma do pieczenia o wymiarach: 20x30 cm

Piekarnik nagrzałam do 180 st C.
Zmiksowałam masło z cukrem, dodałam żółtko i mąkę. Przełożyłam na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30 cm.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam na nią ciasto.

W stalowym rondelku rozgrzałam masło z cukrem i miodem. Kiedy zaczęło się karmelizować (po ok. 5 minutach), dodałam orzechy, pieprz i sól. Zamieszałam, zdjęłam z ognia i wylałam masę na ciasto. Posypałam rozmarynem i wygładziłam nożem, wstawiłam do piekarnika na 10-15 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane.
Wyjęłam z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroiłam  na kwadraty. Ostudziłam na kratce.
Kwadraty początkowo są miękkie, kiedy ostygną - twardnieją i stają się chrupiące.
Liska swoje polecała do kawy. Moja wersja najlepiej smakowała z herbatą

Kwiecień plecień: przeplatamy smaki

7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co orzechowe jest w moim guscie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak w moim - zjadam nieprawdopodobna ich ilość - moje K. ma z tego niezły ubaw gdy siedzę i myślę czy będą pasować np do kaszy;)

      Usuń
  3. Robiłam po raz pierwszy w życiu orzechy w karmelu właśnie na wielkanoc - były boskie! Już wiem, że te ciastka są bardzo bardzo w moim guście ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę, GENIALNY dodatek tych "opcjonalnych" przypraw! Proszę tylko o dodanie jakiegoś odwołania do akcji - banera lub linka - i z przyjemnością zaakceptuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...