Dania z makaronem nie nudzą mi się nigdy. Są takie ciekawe! Wystarczy zmienić kształt makaronu, dodać inny składnik do sosu a .. już mamy zupełnie inny smak.
Spagetti z sosem pomidorowym to klasyka. Zawsze smakuje doskonale. Można codziennie przez tydzień je jeść (jeśli ktoś chce) i za każdym razem będzie smakował inaczej.
Od bardzo ostrego, do bardzo łagodnego. Dodawanie i odejmowanie - kuchenna matematyka lub alchemia.
Ja to po prostu lubię:)
Dzisiaj lekko pikantna wersja.
Spagetti z sosem pomidorowym (odsłona druga)
(2 porcje)
250 g makaronu typu spagetti
puszka anchois w oleju
łyżka oliwy
łyżka kaparów
łyżka natki pietruszki
pół ząbka czosnku
odrobina świeżej ostrej papryczki
puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
Makaron gotuję al dente. Na patelnię wrzucam na zimną oliwę drobno posiekany czosnek, papryczkę oraz większość anchois. Na małym ogniu pozwalam im się rozpaść - wtedy dodaję pomidory. Chwilę gotuję do lekkiego zgęstnienia - dodaję połowę natki i połowę kaparów. Sprawdzam czy trzeba dosolić.
Do sosu wrzucam odcedzony makaron. Mieszam dokładnie.
Już na talerzach na ułożony makaron kładę na każdej porcji 2 fileciki anchois, posypuje kaparami i natką.
Smacznego.
Pierwsza odsłona makaronu z sosem pomidorowym - Tutaj. Są podobne - ale to różne dania.
Zgadzam sie, makaron po prostu nie moze sie znudzic :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste przepisy na spaghetti :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMnie nawet klasyczne spaghetti się nie nudzi :) Zwłaszcza że daje takie pole do popisu...niby zawsze makaron z sosem pomidorowym a jednak często tak różny :)
OdpowiedzUsuńJa też mam totalnego bzika, jezeli chodzi o makaron :)
OdpowiedzUsuń