Pesto. Prosty sos ze świeżych ziół (lub sałaty lub suszonych pomidorów) orzechów, oliwy, czosnku i sera.
Wspominałam o nim przy okazji Makaronu z ziemniakami. Wtedy do sosu wykorzystałam świeżą bazylię i pestki słonecznika. W obecnej wersji jest rukola - bo uwielbiam jej pikantny smak i są migdały bo kocham ich słodycz. Jak zwykle nie dodaję sera. Mój serofob go nie jada. Przepis jest prosty oto on.
Pesto z rukolą i migdałami
duża garść rukoli - ok połowy opakowania 100 g
mała garść migdałów
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa lub olej z orzechów laskowych
Całe migdały prażę chwilę na suchej patelni - to wzmacnia ich smak - ale uważam by ich nie spalić. Umytą rukolę siekam na desce. W moździerzu rozgniatam ziarenka pieprzu i rozcieram ze szczyptą soli czosnek po chwili dorzucam migdały i wszystko razem rozgniatam na gruboziarnistą pastę. Teraz dodaję rukolę. Ucieram aż konsystencja będzie dla mnie odpowiednia. Bardzo lubię widzieć składniki ale jeśli ktoś woli może zmiksować w blenderze na gładko. Dolewam oliwy ok 30-40 ml. Gotowe.
Idealne do makaronu, kasz i na grzanki. Świetne do zapieczenia z domowymi bułeczkami. To właśnie to pesto wykorzystałam w przepisie na :"Farro z zimowymi warzywami".
pesto.... bardzo lubie z makaronem lub do zupki pomidorowej!!! w takiej odslonie jeszcze pesto nie jadlam, przewaznie robie tradycjne z bazylia!
OdpowiedzUsuńZ dobrych składników tak niewiele wystarczy, by stworzyć wspaniały dodatek do wielu dań. Pyszne i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuń@arven:) świeże proste składniki to podstawa dobrej kuchni :)
Usuń