piątek, 3 lutego 2012

Domowe pesto z rukoli i migdałów





Pesto. Prosty sos ze świeżych ziół (lub sałaty lub suszonych pomidorów) orzechów, oliwy, czosnku i sera.
Wspominałam o nim przy okazji Makaronu z ziemniakami. Wtedy do sosu wykorzystałam świeżą bazylię i  pestki słonecznika. W obecnej wersji jest rukola - bo uwielbiam jej pikantny smak i są migdały bo kocham ich słodycz. Jak zwykle nie dodaję sera. Mój serofob go nie jada.  Przepis jest prosty oto on.

Pesto z rukolą i migdałami

duża garść rukoli - ok połowy opakowania 100 g
mała garść migdałów 
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa  lub olej z orzechów laskowych
Całe migdały prażę chwilę na suchej patelni - to wzmacnia ich smak - ale uważam by ich nie spalić. Umytą rukolę siekam na desce. W moździerzu rozgniatam ziarenka pieprzu i rozcieram ze szczyptą soli czosnek po chwili dorzucam migdały i wszystko razem rozgniatam na gruboziarnistą pastę. Teraz dodaję rukolę. Ucieram aż konsystencja będzie dla mnie odpowiednia. Bardzo lubię widzieć składniki ale jeśli ktoś woli może zmiksować w blenderze na gładko. Dolewam oliwy ok 30-40 ml. Gotowe.

Idealne do makaronu, kasz i na grzanki. Świetne do zapieczenia z domowymi bułeczkami. To właśnie to pesto wykorzystałam w przepisie na :"Farro z zimowymi warzywami".

Awangarda Smaku

3 komentarze:

  1. pesto.... bardzo lubie z makaronem lub do zupki pomidorowej!!! w takiej odslonie jeszcze pesto nie jadlam, przewaznie robie tradycjne z bazylia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dobrych składników tak niewiele wystarczy, by stworzyć wspaniały dodatek do wielu dań. Pyszne i zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @arven:) świeże proste składniki to podstawa dobrej kuchni :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...