Kilka dni temu pisałam o moim ulubionym przepisie na ciasto drożdżowe. Oto kolejny przykład jego wykorzystania. Wpis bardzo szybki a bułeczki bardzo udane. To doskonały pomysł na piknik, przyjęcie lub podwieczorek.
Potrzebne nam są :
- małe kulki ciasta drożdżowego
- ulubione dodatki - w tym przypadku owoce sezonowe czyli truskawki i rabarbar
- cukier perlisty
- żółtko rozbełtane z wodą
- forma na muffinki wysmarowana masłem
Formę do mufinek wysmarowałam masłem. Do każdej włożyłam kulkę ciasta wielkości małej moreli lub taką ilość ciasta z zawiniętymi owocami. Posmarowałam żółtkiem i posypałam cukrem.
Zostawiłam do wyrośnięcia na 40 minut. Piekłam w 180 stopniach C ok 12 minut.
Wyszły wyjątkowo puszyste, lekki i smaczne:)
Drożdżowe muffiny z owocami, oj to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńDokladnie takiego pomysłu szukałam, Pozdrawiam
UsuńAlez piekne i puszyste!
OdpowiedzUsuń