Tak się składa ze w w mojej kuchni od 3 tygodni królują rabarbar, szparagi i drożdżowe. Była pizza i kilka razy zwykła drożdżówka z owocami. Tak zwyczajna że długo zastanawiałam się czy dodać jej opis na bloga. Ale przecież to moje ulubione ciasto. Gdybym miała wybrać jeden rodzaj ciasta było by to drożdżowe. Daje tyle możliwości - od bardzo zwyczajnej bułki, do wykwintnych tortów drożdżowych. Pomiędzy znajdują się placki z owocami. W zależności od pory roku i dostępnych sezonowych owoców inny ich rodzaj trafia na wierzch. Do tego kruszonka i..... muszę powstrzymywać łakomstwo.
Ostatnio najchętniej dzielę się ciastem z bliskimi. Dzisiaj upiekłam placek z truskawkami i rabarbarem dla czterech bardzo pracowitych Panów. Z przyjemnością zobaczyłam po 10 minutach prawie pustą blachę. To duża radość:)
Zapraszam na proste ciasto drożdżowe z owocami wiosennymi.
Przepis jest mój własny. Dopracowywałam go od dawna i teraz doskonale się sprawdza jako baza do placów, bułek, drożdżówek:)
Najczęściej piekę ciasto z owocami w tortownicy 23 cm i do tego bułkę w keksówce. Przepis jest wystarczający na taką właśnie ilość.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
30 g drożdży
4 żółtka
pół szklanki mleka w proszku
5 łyżek drobnego cukru
ćwierć kostki masła rozpuszczonego i ostudzonego
ok 200 ml wody lub mleka czyli patrzymy "ile zabierze"
szczypta soli
wanilia lub skórka otarta z cytryny.
Ważna informacja - ostatnio nie piję mleka więc do ciast dodaję mleko w proszku ale oczywiście można używać zwykłego mleka:).
Na wierzch -
3 łyżki płatków owsianych
- ok 300 g truskawek pokrojonych
ok 300 g rabarbaru obranego i pokrojonego:)
ulubiona kruszonka
sezam
migdały
Drożdże mieszam z łyżką cukru, łyżką mąki i łyżką wody na gładką pastę. Po 10 minutach dodaję przesiana mąkę, cukier, mleko w proszku, wodę i żółtka. Całość pozwalam wyrobić mikserowi - albo sama zakasuję rękawy. Wyrabiam po 4 -8 minut w 3 turach (4 jeśli mikser - 8 jeśli ja ręcznie). Pomiędzy pozwalam ciastu odpoczywać po ok 5 do 10 minut. W 2 turze na koniec dodaję masło i aromaty w 3 szczyptę soli. Ciasto jest bardzo pulchne i gładkie - ma bardzo miłą jedwabistą strukturę.
Zostawiam je przykryte na minimum 40 minut ale najchętniej na ok 3h.
W tzw międzyczasie mogę przygotować owoce i kruszonkę.
Ciasto przebijam i rozciągam na blaszce do pieczenia (jeśli jest to w małej tortownicy to daję 1\3 ciasta a jeśli na dużej prostokątnej (tradycyjnej ) blaszce to ok 2\3.
Na wierzch sypię płatki owsiane (świetnie wchłaniają sok i są zdrowe:)), rozkładam owoce, posypuję kruszonka i ewentualnie sezamem.
Nagrzewam piekarnik do 160 stopni.
Ciasto lekko podrasta a gdy piekarnik osiąga 160 stopni wkładam placek i piekę 20 minut. Potem zwiększam temperaturę do 180 stopni i dopiekam ok 10 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypuję wierzch migdałami.
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki maki
3 łyżki cukru kryształu
ćwierć kostki masła
2 łyżki płatków migdałowych
Wszystko rozetrzeć na kruszonkę:)