niedziela, 13 maja 2012

Pizza bardzo sezonowa



Zainspirowana programem Tomka Jakubiaka i jego pizzą ze szparagami - pomyślałam - to nie może być złe!
Przyznaję się: szparagi robiłam po raz pierwszy w życiu. Wcześniej zdarzało mi się jeść je w klasycznych potrawach hiszpańskich lub niemieckich. Do tej pory tylko białe. Ale podejrzewałam (i słusznie) że zielone będą mi bardziej smakować. 
Postawiłam na prostotę - i nie zawiodłam się. Pizza wyszła doskonała. Samo ciasto chrupiące i cienkie, do tego aromatyczna lekka baza i fantastyczne, chrupkie szparagi. Idealne proste danie na wiosnę. Bardzo polecam.
Ciasto zarobiłam w biegu , do domów wróciłam po 4 h - i to jest bardzo dobry czas. Uważam że ciasto potrzebuje czasu. To sekret jego smaku.

Pizza z zielonymi szparagami



Ciasto według tego przepisu
pół pęczka zielonych szparagów
pół pęczka dymki
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
odrobina startego pecorino


Piekarnik z grubą blachą w środku rozgrzałam do 230 stopni C. Ciasto cienko rozwałkowałam i dałam mu odpocząć 5 minut.  W tym czasie drobno posiekałam czosnek. Ciasto polałam łyżką oliwy, posypałam czosnkiem , drobno posiekaną natką i posoliłam i popieprzyłam. 
Szparagi umyłam, odłamałam zdrewniałe końce i przecięłam wzdłuż na połówki. To samo zrobiłam z dymką. Rozłożyłam je na cieście, lekko posypałam pecorino i piekłam 7 minut. Polałam resztą oliwy i posypałam gruboziarnistą solą.
Proste i pyszne.
Szparagi na stółAwangarda Smaku

4 komentarze:

  1. Dodatki na pizzy w postaci szparagów, mnie nie przekonują, zwłaszcza, że dałaś je w całości. To jednak moja subiektywna ocena. Ale twoją pizzę, ze względu na ciasto, chętnie bym spróbowała.

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Kasiu S - też podeszłam do szparagów jako dodatku do pizzy bardzo ostrożnie. Gdyby nie zaufanie jakim darzę Tomka Jakubiaka - (miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez niego) nie użyłabym ich jako dodatku. Gdyby danie było kiepskie - to też bym o tym napisała. Szparagi przepołowiłam. ;) Zapewniam Cię ze wyszło naprawdę lepiej niż się spodziewałam . Moje K. stwierdził ze to pizza jedna z najlepszych a do tej pory głosił niechęć do szparagów.

      Usuń
  2. Pizza ze szparagami to jedna z najbardziej lubianych w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj u mnie gościła podobna pizza i wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...