Sezon truskawkowy nadciąga. Na blogach pojawią się wspaniałe przepisy na dania i desery truskawkowe. Nie mogę pominąć przysmaku mojego K. Zawsze w sezonie z błogą miną rozgniata truskawki i szczęśliwy zjada je z makaronem. Proste, wręcz oczywiste ale pozwala cieszyć się cudownym smakiem owoców. Danie z gatunku gotowe w 10 minut. Każdy może je sobie zrobić. Polecamy:)
Znów brak przepisu - raczej zaproszenie do eksperymentów.
Makaron z truskawkami
Potrzebujemy makaron - najlepiej taki który dobrze zbiera sos - wszelkie rurki, świderki, muszelki świetnie się sprawdzają. Drugi składnik to truskawki w ilości zapewniającej nam optymalną ilość sosu. Truskawki rozgniatamy widelcem i posypujemy cukrem. Opcjonalnie można dodać śmietanę lub (to moja ulubiona wersja) odrobinę sosu balsamicznego.
Cały urok tego dania tkwi w prostocie i truskawkach. I nie przejmujcie się wyglądem - to po prostu jest pyszne.
Moja propozycja dla zapracowanych mam - uszczęśliwi malucha kóry sam może rozgnieść truskawki :)
Inne moje dania z truskawkami:)
aż można zatęsknić za tym smakiem patrząc na Twoje zdjęcie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron z truskawkami - najlepiej zmiksowanymi. mniam :)
OdpowiedzUsuń@Dewajtis - moje K. stanowczo poleca truskawki rozgniecione widelcem - mają wtedy właściwą strukturę - spróbuj a zobaczysz - pozdrawiamy serdecznie.
UsuńJa też się zajadam tym przysmakiem w sezonie!NIEBO W GEBIE!Już ślinka leci :) I rzeczywiście ja nie miksuję, najlepsze truskawki są te ugniecione widelcem...Polane miodem lub posypane cukrem!Do tego smietana lub jogurt naturalny i drobny makaron! :)
OdpowiedzUsuń