Kolejna z moich tart przygotowana specjalnie dla bardzo kochanej osoby. Bardziej pracochłonna niż poprzednia ale odwdzięczająca się smakiem. Długo myślałam nad kremem - aż przyszło olśnienie - rabarbar i pomarańcza po prostu pasują do siebie. Zapraszam na ten zgrany duet.
Ważne by krem nałożyć tuż przed podaniem - wtedy ciasto nie namoknie i będzie wspaniale chrupało:)
Tarta rabarbarowa z kremem pomarańczowym
(mój przepis)
uproszczone ciasto francuskie wg tego przepisu - ok połowy
1 żółtko rozmieszane z wodą
Krem
3 żółtka najlepiej z jajek "0"
3 płaskie łyżki drobnego cukru
250 g mascarpone
skórka otarta z całej pomarańczy
40 ml cointreau (lub innego likieru pomarańczowego)
odrobina pasty waniliowej
Karmelizowany rabarbar
400 g rabarbaru
100 g cukru
1 pomarańcza
łyżka masła
Bardzo zimnym rozwałkowanym ciastem wylepiłam okrągłą foremkę do tart. Włożyłam do lodówki na 20 minut a w tym czasie rozgrzałam piekarnik do 180 stopni C.
Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarowałam placek żółtkiem rozbełtanym z wodą i nakłułam widelcem spód ciasta.
Piekłam 20 minut. Środek bardzo wyrósł ale po prostu przyklepałam go;).
Obrany rabarbar pokroiłam na ok 2 cm kawałki. Gotowałam zalany wodą i zasypany 2\3 cukru ok 5 minut od zawrzenia. Lekko ostudziłam i odcedziłam. Powstały płyn ugotowałam do gęstości syropu. Pomarańczę obrałam z białej błonki i pokroiłam na cząstki. Na patelni zrobiłam karmel z masła i pozostałego cukru, wrzuciłam rabarbar i po chwili pomarańczę. Na koniec udusiłam wszystko 2 minuty w syropie rabarbarowym. Całość mocno schłodziłam.
Żółtka (ze sparzonych jajek) ubiłam do białości z cukerm. Do tego dodałam mascarpone, otartą skórkę z pomarańczy i likier oraz wanilię. Całość mocno schłodziłam - ubijając od czasu do czasu.
Na wystudzony spód najpierw nałożyłam krem a na to w miarę równomiernie rabarbar.
Ciasto jest bardzo delikatne i ucierpiało nieco w transporcie:) - ale jak się domyślacie na smak nie miało to wpływu i zniknęło w okamgnieniu.
Przepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis!
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie polaczenie rabarbaru i pomaranczy. Tarta musiala byc przepyszna!
OdpowiedzUsuńmmmm ale apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziewczyny - Wasze komentarze są bardzo miłe - ale powiem nieskromnie - bardzo mi się ta tarta udała i bardzo ją polecam:)
OdpowiedzUsuńCo tam wygląd:P Czasem jak zbyt dopieszczona to aż strach jeść:P
OdpowiedzUsuń