wtorek, 15 maja 2012

Tarta rabarbarowa z kremem pomarańczowym


Kolejna z moich tart przygotowana specjalnie dla bardzo kochanej osoby. Bardziej pracochłonna niż poprzednia ale odwdzięczająca się smakiem. Długo myślałam nad kremem - aż przyszło olśnienie - rabarbar i pomarańcza po prostu pasują do siebie. Zapraszam na ten zgrany duet.
Ważne by krem nałożyć tuż przed podaniem - wtedy ciasto nie namoknie i będzie wspaniale chrupało:)


Tarta rabarbarowa z kremem pomarańczowym
(mój przepis)

uproszczone ciasto francuskie wg tego przepisu - ok połowy 
1 żółtko rozmieszane z wodą

Krem

3 żółtka najlepiej z jajek "0"
3 płaskie łyżki drobnego cukru
250 g mascarpone
skórka otarta z całej pomarańczy
40 ml cointreau (lub innego likieru pomarańczowego)
odrobina pasty waniliowej

Karmelizowany rabarbar

400 g rabarbaru
100 g cukru
1 pomarańcza
łyżka masła


Bardzo zimnym rozwałkowanym ciastem wylepiłam okrągłą foremkę do tart. Włożyłam do lodówki na 20 minut a w tym czasie rozgrzałam piekarnik do 180 stopni C. 
Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarowałam placek żółtkiem rozbełtanym  z wodą i nakłułam widelcem spód ciasta.
Piekłam 20 minut. Środek bardzo wyrósł ale po prostu przyklepałam go;).

Obrany rabarbar pokroiłam na ok 2 cm kawałki. Gotowałam zalany wodą i zasypany 2\3 cukru ok 5 minut od zawrzenia. Lekko ostudziłam i odcedziłam. Powstały płyn ugotowałam do gęstości syropu.  Pomarańczę obrałam z białej błonki i pokroiłam na cząstki. Na patelni zrobiłam karmel z masła i pozostałego cukru, wrzuciłam rabarbar i po chwili pomarańczę. Na koniec udusiłam wszystko 2 minuty w syropie rabarbarowym. Całość mocno schłodziłam.

Żółtka (ze sparzonych jajek) ubiłam do białości z cukerm. Do tego dodałam mascarpone, otartą skórkę z pomarańczy i likier oraz wanilię. Całość mocno schłodziłam - ubijając od czasu do czasu. 

Na wystudzony spód najpierw nałożyłam krem a na to w miarę równomiernie rabarbar. 

Ciasto jest bardzo delikatne i ucierpiało nieco w transporcie:) - ale jak się domyślacie na smak nie miało to wpływu i zniknęło w okamgnieniu.






6 komentarzy:

  1. Przepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie polaczenie rabarbaru i pomaranczy. Tarta musiala byc przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm ale apetycznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny - Wasze komentarze są bardzo miłe - ale powiem nieskromnie - bardzo mi się ta tarta udała i bardzo ją polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co tam wygląd:P Czasem jak zbyt dopieszczona to aż strach jeść:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...