wtorek, 17 stycznia 2012

Wynik śledztwa - sałatka


Czasem rozglądając się po kuchennych szafkach obiektywnie stwierdzam - nie ma nic do jedzenia. No ale jesteśmy głodni. Wyjście do sklepu w niedzielę wieczorem...  trochę daleko. 
Zamówienie pizzy na wynos - tez nas nie kręci. Zrobienie po raz trzeci tego dnia makaronu - to ... nie tym razem. 
Jeszcze raz przeprowadzamy śledztwo w kuchni.

Oto wynik:

czerstwy chleb na zakwasie - ok 2 kromek (grubych)
zielona mrożona fasolka - ok 1\4 paczki (resztki;))
1 jajko z lodówki
czerwona cebula 1 sztuka - z lodówki
kilka plasterków sezonowanej słoniny
cytryna - ćwiartka ( herbata była przez to bez cytryny:))
pieczone (suszone) pomidory w oleju 4 szt
sól, pieprz, ząbek czosnku

i  z tego zrobiliśmy pyszną sałatkę.

Sałatka z zielonej fasolki z grzankami

Fasolkę zagotowaliśmy tak aby zachowała chrupkość a jajka na półtwardo. Cebulkę pokroiliśmy część w piórka a część w drobna kostkę. Została ona lekko posolona i zalana sokiem z cytryny. Chleb został pokrojony w kostkę i ususzony do końca na patelni na którą wrzuciliśmy też słoninkę. Całość lekko się zrumieniła.
Potem po prostu wymieszaliśmy przelaną zimną wodą fasolkę z cebulką, dorzuciliśmy pokrojone pomidory i na koniec grzanki. Już na talerzu każda porcja udekorowana została pokrojonym jajkiem.

Niestety na dokładkę już nie było składników.

3 komentarze:

  1. Lubię takie śledztwa, a sałatka apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oto "wszystko czego dziś chcę" :) Pozdrawiamy reprezentantkę takiego samego kulinarnego podejścia. W wyniku tego typu śledztw zazwyczaj rodzą się wspaniałe rzeczy :)
    Pozdrawiamy,
    Mr. & Mrs. Sandman

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...