środa, 31 lipca 2013

Przekąska do Piwa Książęcego


Na zaproszenie Piwa Książęcego przygotowałam przepis na danie moim zdaniem idealnie komponujące się z piwem Książęce Jasne Ryżowe . 
I wiecie co? 
Wyszło naprawdę super. Moje K. zachwycone a Wy trzymajcie kciuki za mnie w konkursie.

Przepis jest łatwy - jedynie obranie bobu zajmuje kilka minut - reszta to sama przyjemność.
Piwo nie musi być przaśne - tym razem jego lekkość idealnie skomponowała się z owocami morza.
Użyłam świeżych krewetek tygrysich ale do dania można też wykorzystać możliwie duże, mrożone krewetki wcześniej nie obgotowane - one są szare.





Krewetki z patelni z salsą z bobu
Na 2 porcje 

Przepis skomponowany spacjalnie dla Piwa Książęce Jasne Ryżowe
ok 14 dużych krewetek  
3 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
szczypta soli 
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
szczypta pieprzu

Na salsę

ok 500 g bobu
3 łyżki drobno posiekanych kaparów
sok z całej cytryny 
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
łyżka kwaśnej śmietany
pieprz 
(sól  tylko w przypadku gdy kapary były z zalewy)

Krewetki umyłam, oczyściłam i zalałam sokiem z połowy cytryny oraz lekko oprószyłam pieprzem. Zostawiłam do zamarynowania na kilkanaście minut.

Bób ugotowałam w łupinkach, obrałam i wymieszałam z pozostałymi składnikami tj - posiekanymi kaparami, pietruszką , oliwą, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Dodałam śmietanę i lekko rozgniotłam widelcem.

Na grubej żeliwnej patelni rozgrzałam oliwę i przyrumieniłam krewetki - dosłownie 3 minuty). Gdy były prawie gotowe wrzuciłam czosnek z natką i na koniec wlałam resztę soku z cytryny. Doprawiłam na ostro pieprzem . Podałam z salsą z bobu i piwem Książęce Jasne Ryżowe. 

Polecam:)





1 komentarz:

  1. do ciemnego ksiazecego mi najbardziej pasuja kabanosy bekonowe :) w biedronce sa takie cienkie pakowane w folie maestro. szkoda tylko ze szybko sie koncza no i moglyby byc troche tansze...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...