Danie szybkie i pełne smaku. Zaskakujące prostotą. Jest pełne wspomnień i sentymentu ale też trochę fusion polsko - włoskim. Takie samo robi Nigella - ale danie jest moim wspomnieniem z dzieciństwa - znowu!
Gdy został makaron z obiadu - moja babcia chętnie odgrzewała go ze świeżo stopioną słoninką. Również wtedy gdy my raczyłyśmy się jakimś makaronem na słodko - mój Dziadziuś zajadał makaron ze skwarkami. W czasie studiów na moim stole często gościł makron razowy ze słoninką i surówką. Pyszne i tanie danie.
Taki makaron można przygotować dosłownie w kilka minut. Jest smaczne, tanie i jeśli odlejemy tłuszcz (co oczywiście robię) niezbyt tłuste. Ważne by użyć naprawdę dobrego boczku i duuuużo pieprzu i pietruszki.
Ważna uwaga - uwielbiają go wszyscy znani mi mężczyźni;)
Makaron z boczkiem
6 łyżek pociętego w centymetrową kostkę chudego boczku
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku (opcjonalnie)
pieprz
sól
Makaron gotuję al dente. W tym czasie na małym ogniu smażę na bardzo chrupko boczek. Posypuję go pieprzem. Gdy boczek jest już bardzo złoty a makaron ugotowany - odlewam filiżankę wody i odcedzam makaron. Odlewam również cały tłuszcz z patelni. Na patelnię ze skwarkami wrzucam drobno posiekany czosnek, większość pietruszki i makaron. Szybko mieszam podlewając wodą z gotowania. Całośc posypuję jeszcze pieprzem i natką. Zjadamy wydając pomruki zadowolenia.
Alez jestem glodna!!!! uwielbiam makaron!!!!
OdpowiedzUsuńDodaj koniecznie wpis do akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. W konkursie są fajne nagrody od Barilli :)
OdpowiedzUsuńProsto i jakże apetycznie
OdpowiedzUsuńJa też aż zgłodniałam, bardzo lubię ta wersję makaronu :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, mi na studiach przytrafiał mi się taki makaron ale dodawałem jeszcze trochę śmietany :)
OdpowiedzUsuńEkspresowo, kalorycznie i wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńKrysia
codziszjemnasniadanie.tumblr.com