poniedziałek, 4 lutego 2013

Gdy nic się nie chce robić a człowiek głodny...



Późne powroty do domu zimą bywają trudne. Niby coś się zjadło w ciągu dnia, ale zimno, ciemno, głodno a gotować się nie chce bo zmęczenie i tak późno to raczej coś lekkiego ale jednak na ciepło ... no właśnie. Oto  ciepła sałatka do zrobienia w 20 minut. Wyjątkowo nie miałam ochoty na makaron:) (tak zdarzają się takie dni:))
Pomysł przyszedł spontanicznie - sam w czasie gdy gotował się brązowy ryż. Po prostu wykorzystałam moje ulubione połączenie Fasoli i tuńczyka.
Jak zwykle w prostych połączeniach stawiam na jakość - tutaj nie idę na kompromis.


Ciepła sałatka z brązowego ryżu z fasolą i tuńczykiem


200 g brązowego ryżu
1 czerwona cebula
duża puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki oliwy Extra Vergine (użyłam mocno owocowej GranFruttato)
2 łyżki octu z białego wina
szczypta soli
szczypta pieprzu
puszka białej fasolki


Ryż ugotowałam (ale nie rozgotowałam) według przepisu na opakowaniu w dużej ilości wody. W tym czasie posiekałam w piórka czerwoną cebulę, posypałam  ją solą morską i zalałam octem. Odsączyłam fasolkę i tuńczyka.
Tuż przed tym jak ryż był gotowy do garnka wrzuciłam fasolkę wszystko razem zagotowałam i odsączyłam ryż z fasolą. Wymieszałam wszystko z cebulą i tuńczykiem na koniec polewając sałatkę oliwą. Pyszne i proste. Znakomite również na drugi dzień jako lunch w pracy:)

Polecam:)
Dania Postne

6 komentarzy:

  1. Idealne ciepłe danie dla zapracowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu pomyślałam, że nada się do pracy ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @alucho oczywiście - idealnie nadał się do pracy - dla mnie do powtórzenia:)

      Usuń
  3. Brązowy ryż jest bardzo smaczny, często robię go na różne sposoby, teraz też bym taki zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @elu - u mnie teraz też częściej zagości:)

      Usuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...