Kilka dni temu pisałam o moim ulubionym przepisie na ciasto drożdżowe. Oto kolejny przykład jego wykorzystania. Wpis bardzo szybki  a bułeczki bardzo udane. To doskonały pomysł na piknik, przyjęcie lub podwieczorek.
Potrzebne nam są : 
- małe kulki ciasta drożdżowego
 - ulubione dodatki - w tym przypadku owoce sezonowe czyli truskawki i rabarbar
 - cukier perlisty
 - żółtko rozbełtane z wodą
 - forma na muffinki wysmarowana masłem
 
Formę do mufinek wysmarowałam masłem. Do każdej włożyłam kulkę ciasta wielkości małej moreli lub taką ilość ciasta z zawiniętymi owocami. Posmarowałam żółtkiem i posypałam cukrem. 
Zostawiłam do wyrośnięcia na 40 minut. Piekłam w 180 stopniach C ok 12 minut.
Wyszły wyjątkowo puszyste, lekki i smaczne:)


Drożdżowe muffiny z owocami, oj to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńDokladnie takiego pomysłu szukałam, Pozdrawiam
UsuńAlez piekne i puszyste!
OdpowiedzUsuń