Danie bez wstępu. Przygotowane jako przystawka na rodzinne imieniny. Poprzedzone nocą w czasie której łączyłam w głowie smaki i wymyślałam połaczenia. Udało się:)
Przepisy są moje - wymyśliłam i opracowałam je sama.
Dwa tatary na porzeczkowych mini focacciach
Oliwkowe mini focaccie z porzeczkami
(dla 8 osób)
20 dkg maki
5 dkg mąki ziemniaczanej
1 żółtko
3 łyżki oliwy + 1 na wierzch (Użyłam Oliwy Extra Vergine Classico Monini)
łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
gruba sól morska
woda (ok 100 ml -ale według zasady ile ciasto zabierze)
garść dojrzałych czerwonych porzeczek
Z łyżeczki cukru , łyżki wody, drożdży i odrobiny mąki zrobiłam zaczyn. Po ok 20 minutach podrośnięty wlałam do misy z resztą przesianej mąki, szczyptą soli oraz 3 łyżkami oliwy. Rozrabiając z wodą zarobiłam dosyć luźne ciasto. Wyrabiałam je ok 10 minut i pozostawiłam przykryte na pół godziny. Wtedy jeszcze raz krótko je zagniotłam i znów pozostawiłam do wyrośnięcia na ok godzinę.
Wtedy rozciągnęłam ciasto na grubość ok 1 cm i na połowie rozsypałam 2/3 porzeczek. Przykryłam druga połową i dłońmi wmasowałam porzeczki w ciasto znów rozciągając je na placek tym razem tez ok 1 cm. Wycięłam z niego szklanką placuszki, każdy posmarowałam oliwą i położyłam na nim kilka porzeczek. Całość oprószyłam gruba solą. Zostawiłam do wyrośnięcia na ok 20 minut i delikatnie rozciągnęłam palcami. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C.
Ponownie podrośnięte focaccie piekłam ok 10 minut.
Do ciasta użyłam Oliwy Monini Extra Vergine Classico - gdyż taka idealnie podkreśla smak włoskiego placka.
Tatar z awokado z porzeczkami
(8 porcji)
1 młoda czerwona cebulka
sok z 1 limonki
sól,
pieprz
2 łyżki oliwy (Użyłam Oliwy Extra Vergine GranFruttato Monini)
łyżeczka koperku
8 ładnych gałązek czerwonych porzeczek
Czerwoną cebulkę posiekałam i lekko posoloną skropiłam połową solu z limonki. Do tej samej miseczki dodałam drobno posiekane awokado - całość szybko wymieszałam skrapiając pozostałym sokiem limonkowym (chodzi o to by awokado nie utleniło się). Doprawiłam do smaku oliwą, solą i pieprzem a na koniec dodałam koperek. Podałam ze świeżymi porzeczkami.W tatarze z awokado zależało mi na podkreśleniu owocowych nut limonki i porzeczek dlatego dodałam Oliwy Extra Vergine GranFruttato Monini.
Tatar z łososia
(8 porcji)
filet z bardzo świeżego łososia (ok 30 dkg)
drobno posiekana młoda czerwona cebulka
łyżka sosu sojowego
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżki oliwy Oliwy Extra Vergine Delicato Monini
sok z ćwiartki cytryny
łyżeczka posiekanego koperku
sól
pieprz
Łososia bardzo drobno posiekałam i wymieszałam z pokrojoną wcześniej cebulką. Na patelni podsmażyłam na chrupko pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Na sam koniec smażenia do szynki dolałam oliwę i mocno podgrzałam. Zalałam tym łososia szybko mieszając. Tatara przyprawiłam sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i koperkiem.
W tatarze z łososia staram się nie zdominować delikatnego aromatu ryby więc tutaj wybrałam delikatną oliwę Extra Vergine Delicato Monini.
Oba tatary można przygotować tylko z niewielkim wyprzedzeniem ( nie powinny zbyt długo stać ).
Każde danie może zostać oddzielne podane - ale dopiero razem uzupełniają się i tak polecam je zjadać:)
To moja pierwsza propozycja w konkursie Monini:)
Aga gratulacje :) czekam na relacje z podróży :)
OdpowiedzUsuń