Kilka dni temu rodzice mojego K. wrócili z Wyprawy. Jako jeden z gościńców przywieźli popularny tam gdzie byli czosnek niedźwiedzi.
Zielsko- przypominające konwalie o lekko czosnkowej nucie. I wiecie co? Zakochaliśmy się w tym smaku. Czosnkowy, świeży doskonale pasujący do makaronów, sałatek , kanapek. Było go mało - ale w przyszłym roku na wiosnę postaram się zdobyć więcej tych liści i przetestować ich możliwości.
Teraz przygotowałam tylko bardzo szybki makaron. Miało być pesto ale krojenie było jeszcze szybsze;)
Ten smak nas oszołomił - polecam !!!!
Znów raczej sugestia niż przepis - ale bardzo smakowita:)
Makaron pełnoziarnisty z czosnkiem niedźwiedzim
(2 porcje)
300 g makaronu z pełnego ziarna
pół wiązki czosnku niedźwiedziego
3 łyżki orzeszków piniowych
5 łyżek oliwy
kawałek wędzonej na zimno wędliny góralskiej
kilka listków bazylii
spora szczypta pieprzu
Makaron ugotowałam al dente. W tym czasie na suchej patelni zrumieniłam pinole, następnie na tej samej patelni mocno zrumieniłam wędlinę, na sam koniec dodałam pieprz, całą oliwę i wrzuciłam posiekane liście czosnku. Całość podgrzałam przez 2 minuty, dodałam orzeszki pinii bazylie i odcedzony makaron.
Na następną porcje muszę poczekać rok:(.
Taki prezent mogłabym dostać! ;D bardzo smakowity makaron ;)
OdpowiedzUsuń@Bee dziękuję:) - był pyszny:)
UsuńBardzo ładne danie :) Na pewno jest bardzo smaczne :)))
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała:) wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń@zufik - polecam przetestować gdy znajdziesz to zielsko;)
UsuńWygląda bardzo atomatycznie!
OdpowiedzUsuń****
A tak nawiasem zapraszam do siebie na bloga. Dopiero rozpoczynam przygodę z kulinarnymi zapiskami w internecie. Będę Cię odwiedzać na bieżąco - zostałam 'Obserwatorem'
Pozdrawiam
smakiempisany.blogspot.com
a wiesz, że nie pracowałam jeszcze z tm czosnkiem?
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda Twój makaronik ;]
@Karmel-itko gdy tylko dostaniesz ten czosnek polecam i dziękuję za miłe słowo;)
Usuńoryginalnie :)))
OdpowiedzUsuń