niedziela, 16 września 2012

Ciasto bananowe z winogronami

Gdy jesień otula nas swoim mglistym czarem... warto mieć pod ręką kubek gorącej herbaty i coś sycąco pysznego. Miałam ochotę zrobić coś z kuszącymi winogronami - ten fiolet skórki był tak bardzo jesienny jak mój nastrój.
Nie myślałam długo - banany dzisiaj nie nadawały by się już do niczego - a w tym cieście sprawdziły się idealnie. Zrobienie tego ciasta jest banalnie proste- zajmuje zaledwie kilka minut. Użyłam kciusia ale każdy mikser się sprawdzi.
Ciasto jest słodkie, ciężkie i aromatyczne. Pyszne:)



Ciasto bananowe z winogronami
(na małą keksówkę)

kiść winogron
2 jajka
90 g mąki pełnoziarnistej
110 g mąki pszennej
90 g cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
2 bardzo dojrzałe banany
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g rozpuszczonego masła
50 ml oleju słonecznikowego
pół łyżeczki rozmarynu



Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Keksówke wyłożyłam papierem. Jajka ubiłam z cukrem i miodem oraz wanilią i rozmarynem.  Dorzuciłam rozgniecione widelcem banany i ubijałam jeszcze chwilę. 
Przesiane mąki wymieszałam z sodą i solą. Mąkę wsypałam do ciasta a całość wymieszałam z masłem i olejem. Do ciasta wmieszałam większość winogron i wyłożyłam je do keksówki. Na wierzchu ułożyłam rządek owoców - i piekłam całość 1 godzinę. 
Ciasto jest smaczne, sycące i tak cudownie kojące. 



3 komentarze:

  1. wspaniałe! jak dla mnie świeży pomysł i kompozycja - banany nie muszą być samotne w cieście :) wypróbuję :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...