środa, 16 maja 2012

Risotto szparagowe


Gotując dania ze szparagami , nie mogłam pominąć risotta.
Risotto to dla mnie ulubiony sposób na ryż. Danie idealnie relaksujące - stoję sobie przy garach, popijam wino, mieszam i rozmawiam z moim K. O tym jak nam minął dzień, o tym ze zrobiło się zimno jak co roku, (uwielbiam te chwile)
To jedno z tych dań które gotuję tuż przed zjedzeniem. Ja mogę poczekać ono nie . Gotowanie to przecież tylko 20 minut. Mieszanie, wąchanie , dolewanie. Aromaty przenikają się, krążą po kuchni i dają obietnicę doskonałego dania.
Lubię mieszać faktury, smaki - dlatego podaję moją autorską wersję.
Zapraszam.

Risotto ze szparagami
dla 2 osób


minimum pół pęczka białych szparagów
kilka zielonych szparagów 
mała młoda cebulka
ząbek młodego czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
szklanka ryżu arborio
sól, pieprz
2 łyżki masła
łyżka oliwy
świeże zioła - tutaj oregano
ewentualnie kilka plasterków specku
gorący wywar szparagowy:)

Najpierw ok 25 minut gotuję wywar z odłamanych końców szparagów i obierków szparagowych dodając do niego sporo soli i odrobinę masła. (To ekonomiczne i rozsądne rozwiązanie bo obierki i tak mam i  mogę przygotować go nieco wcześniej a obrane szparagi przechowuję zawinięte w wilgotną ściereczkę w lodówce). 

W rondlu z grubym dnem rozgrzewam oliwę z 1 łyżką masła , dorzucam bardzo drobno posiekaną cebulkę, trochę drobno posiekanego oregano i pieprz. Po ok 3 minutach na małym ogniu wrzucam drobno posiekany czosnek i prawie od razu ryż. Zwiększam ogień i mieszam ok 3 minut. Tłuszcz musi ładnie oblepić ryż, którego ziarenka powinny zrobić się lekko przejrzyste. Pora na wino- wlewam je i energicznie mieszam. Gdy całe odparuje zmniejszam ogień i zaczynam powoli, porcjami dolewać gorący wywar szparagowy. Cały czas mieszam.!!!!
Rozgrzewam patelnię grillową.
Białe szparagi obrane i pokrojone trafiają do garnka. Mieszam i dolewam wywar aż ryż będzie jeszcze lekko al dente a całość potrawy będzie aksamitnie kusząca. 
W miedzyczasie grilluję zielone szparagi.
Dokładam do rondla 1 łyżkę masła, mieszam i przykryte odstawiam na 1 minutę już bez podgrzewania. (jeśli używacie sera to właśnie jest na to pora - dodaje się go razem z masłem).
Zielone szparagi odkładam na bok a na patelni grilluję na chrupko plastry specku.
Na talerzu ułożyłam risotto, obok zielone szparagi i na wierzchu speck. Całość można polać wytopionym tłuszczem (ciekawie smakuje) . Z wierzchu posypałam świeżym oregano. 
Polecam


Inne moje risotta to:

Szparagi na stół

2 komentarze:

  1. Agnieszko
    przepraszam że"obok" tematu, ale pisałaś u Eweliny o książce Czernikowskiego.
    otóż na tym portalu na "a" są same wydania z lat 80tych. mówisz że się różnią czyli tego "nowszego" nie warto?dziękuję za odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @mimi ta powinna byc ok - http://allegro.pl/ciasta-ciastka-ciasteczka-wypiek-domowy-73-fv-i2347650708.html tej w niebieskiej okładce stanowczo nie polecam:)

      Usuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...