poniedziałek, 10 września 2012

Bardzo dawno mnie nie było na blogu




Sprawy nie związane z blogowaniem ostatnio wygrywały.
Nawet gotowałam zdecydowanie mniej  :( mam nadzieję ze niedługo wszystko wróci do normy.

Na pocieszenie publikuję przepis na dżem pomidorowy. Wspaniałe słodkie cudo - które sprawia że wrześniowe słońce świeci o wiele jaśniej.

Przepis zawdzięczam Siergiejowi - i mojemu K.
Moje K. ideę dżemu pomidorowego przyjęło bezkrytycznie i entuzjastycznie. Ja z większym sceptycyzmem .. ale pomidory to przecież też owoce:) i bardzo cieszę się że się odważyłam.
Wypróbowałam kilka przepisów - prezentuję pochodzący ze strony Riny  z moimi zmianami. Zdecydowanie polecam - bo smak jest bardzo ciekawy.




Dżem pomidorowy z wanilią
Na 6 małych słoiczków

2 kg pomidorków koktajlowych (lub innych niezbyt wodnistych pomidorów)
800 g cukru
sok z 5 cytryn
skórka otarta z połowy cytryny (bez białych częsci)
4 łyżki octu balsamicznego
łyżka ekstraktu z wanilii

Pomidorki pokroiłam na połówki (Rina zaleca pozbycie się pestek - ja tego nie zrobiłam - może następnym razem). W garnku zagotowałam cukier z sokiem i skórką cytrynową. Gdy powstał gładki syrop (po ok 4 minutach ) wrzuciłam pomidorki, gotowałam dosłownie 5 minut od momentu wrzenia  i przykryty schowałam w chłodne miejsce. 
Następnego dnia gotowałam całość ok 45 minut często mieszając ( czas jest orientacyjny - chodzi o to aby dżem gdy wyjmie się go na chłodny talerzyk gęstniał i zastygał nie rozlewając się).
Po tym czasie dodałam ocet i wanilię - gotowałam jeszcze przez 5 minut i gorący przełożyłam do wyparzonych słoików.
Najlepszy z kromką pysznego chleba i masłem, - niestety był tak pyszny że z niczym innym ni udało się go spróbować. 
Jeśli ktoś obawia się skórek - to zupełnie niepotrzebnie - na koniec są cudownie miękkie i przypominają skórki z powidła śliwkowego).


3 komentarze:

  1. bardzo nietypowy i oryginalny dżem, brawo z apomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej nie wiem czy bym się odważyła,pewnie ma bardzo ciekawy smak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mnie zaintrygowałaś, hitowy ten dżem, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...