piątek, 29 marca 2013

Łosoś w cieście na specjalne okazje

Specjalne okazje wymagają secjalnych dań.
Specjalne okazje wypadają czasem w piatek.
Specjalnie dla wspaniałych gości w pewien piątek podałam łososia w dwóch smakach zapiekanego w domowym cieście francuskim.
Danie to oprócz fantastycznego smaku ma też tą zaletę że 30 minut przed podaniem po prostu włożyłam je do piekarnika. Wszystko przygtowane czekało w lodówce.

Pomysł na rybe w cieście nie jest oczywiście ani nowy ani mój.  W tym wypadku ograniczona byłam wieloma wytycznymi  i nie korzystałam z żadnego gotowego przepisu. Gościom zaproponowałam 2 wersje. Obie pyszne.
Zapraszam.



Łosoś w cieście  na dwa sposoby
(na 14 porcji)



  • ok 600 g ciasta francuskiego (użyłam uproszczonego ciasta francuskiego)
  • żółtko z mlekiem do posmarowania
  • ok pół kg ziemniaków
  • kilkanaście dużych liści szpinaku
  • 3 pory
  • łyżeczka musztardy (użyłam rosyjskiej)
  • 1 pęczek koperku
  • małe opakowanie kremówki
  • 1400 g świeżego filetu z łososia (podzielonego na 2 części)
  • duża szczypta pieprzu
  • sól
  • 10 suszonych pomidorów (uzyłam domowych suszonych mrożonych)
  • 100 g masła
  • ognista mieszanka przypraw
  • 120 g ricotty
  • łyżka orzeszków pinii

Obrane ziemniaki pokroiłam w półcentymetrowe plasterki i ugotowałam prawie do miękkości.
Pory (całą białą i jasnozieloną cześć) pokroiłam w centymetrowe plasterki i lekko posolone poddusiłam na większości masła z dodatkiem pieprzu. Po około 10 minutach dodałam połowę śmietany i łyżkę posiekanego koperku i na najmniejszym ogniu gotowałam jeszcze 5 minut - do zgęstnienia.
Pomidory posiekałam drobno i poddusiłam z odrobiną wody i łyżeczką masła przez 10 minut a nastepnie zmiksowałam z pikantna przyprawą na niezbyt gładkie pure.
Szpinak zblanszowałam i osuszyłam. 
Ziemniaki ostrożnie wmieszałam z resztą śmietany lekko doprawiłam pieprzem i podgotowałam dosłownie 3 minuty na średnim ogniu - aż wchłonęły prawie cała śmietanę. Podzieliłam je na 2 części i do jednej z nich dodałam 2 łyżki koperku oraz małą łyżeczkę musztardy.

Mocno schłodzone ciasto podzieliłam na 2 części. 
Ciasto rozwałkowałam na owal o grubości ok 0,5 cm. - jak na zdjęciach. Na środku ułożyłam liście szpinaku, na nich ostrożnie rozłożyłam ziemnaiki z koperkiem i musztardą. Posypałam je łyżeczką posiekanego koperku i rozłożyłam na nich 1\3 porów. Na tym łóżeczku ułożyłam łososia, posypałam go resztą koperku i obłozyłam pozostałymi porami. Całość obłożyłam liśćmi szpinaku i zawinęłam w ciasto (wg. zdjęć)

Drugą część ciasta rozwałkowałm podobnie  i również obłozyłam szpinakiem. Na środku ułożyłam ziemniaki które przykryłam pure z pomidorów oraz łososiem. Rybę posypałam pikantna mieszanką przypraw - posmarowałam serkiem i zapakowałam w szpinak i ciasto.

Tuż przed pieczeniem posmarowałam żółtkiem z mlekiem a wersję z pomidorami  posypałam dodatkowo piniami i piekłam ok 30 minut  w 200 stopniach C. 
Ta różowa podkładka to silikonowa stolnica, którą dostałam od Mamy. Swietnie się sprawdza:)











5 komentarzy:

  1. mniam owszem - ale ten szpinak ma tylko za zadanie chronic całość przed utrata wilgotności a ciasto przed rozmoknięciem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczny ten Twój łosoś i na pewno by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie. Twoje uwagi ukażą się po zatwierdzeniu:)

Drukuj przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...