Zrobienie makaronu jest proste ale czasochłonne. Używam semoliny i prawdziwych jajek od Babci. Mam też maszynkę do wałkowania i cięcia płatów na odpowiedniej szerokości wstążki.
Najchętniej robimy makaron wspólnie - to wygodnie mieć pomocnika.
Makaron - przepis podstawowy
- 4 całe jajka
- 400 g semoliny lub mąki pszennej
- szczypta soli
Na stolnicy lub blacie usypujemy kopczyk z przesianej maki lub semoliny i soli. Dłonią robimy wgłębienie w które wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto- musi powstać sprężyste ciasto z regularnymi dziurkami- dosyć twarde. Zajmuje to kilka minut. Gotowe zostawiamy przykryte miską na ok 30 minut. Teraz pozostaje je rozwałkować lub użyć maszynki. Małe porcje ciasta kilkakrotnie przepuszczamy przez wałki maszynki do makaronu stopniowo zmniejszając grubość. Ciasto musi wyjść gładkie. Płaty zostawiany do przesuszenia a następnie kroimy nożem lub zakładamy wałki i tniemy na interesujące nas kształty.
Ważne by nie zostawić nie wysuszonego makaronu na kupce gdyż się sklei. Należy go rozłożyć równą warstwą do całkowitego wysuszenia. A jeśli gotujemy od razu to nie dłużej niż 2 minuty koniecznie z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju.
Jest czasochłonne - ale raz na jakiś czas można troszkę tego czasu poświęcić. Zwłaszcza, że smak rekompensuje wszystko...
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę robotę i domowy makaron.
OdpowiedzUsuńNie mam maszynki,jak Ty,więc u mnie jeszcze więcej czasu trzeba poświecić.
Ale warto.
Moja babcia wieszała długie wstążki makaronu na otwartych drzwiczkach szafek kuchennych do suszenia. Pamietam kuchnię całą w makaronie :-).
OdpowiedzUsuń